Art Behind The Scenes - Eveniment marca Interact Sf. Sava

Probabil există mulți tineri care și-au descoperit pasiunea pentru artă în timpul pandemiei. Alții au avut norocul de a o cunoaște deja. Dar, oricât de experimentați am fi în acest domeniu, cu toții ne întrebăm ce se întâmplă în acel „backstage” al artiștilor care trăiesc din propria pasiune. Pentru a-mi satisface această curiozitate, am avut ocazia de a participa la evenimentul Art Behind the Scenes, organizat de Interact Sf. Sava. Toate donațiile strânse la eveniment au fost direcționate către fundația „Hospice - Casa Speranței”, care oferă îngrijiri paliative bolnavilor de cancer din România.

Prima seară, din 23 ianuarie, a fost dedicată filmului. Alături de regizoarea Cristina Groșan, prima invitată a serii, am avut ocazia de a urmării scurt-metrajul „Along Came a Prince”, pe care Cristina l-a explicat astfel: „Lucrezi la un film sau la un scenariu pentru că te preocupă niște lucruri sau cauți niște răspunsuri la niște întrebări. (...) Toată tema asta despre consimțământ e o discuție foarte interesantă, iar întrebarea pe care o pune filmul a fost inițiată de către producător, care e un bărbat de 32 de ani, care se întreba: dacă este o situație de genul ăsta în care agresorul este un bărbat, e foarte clar că lumea o să spună ‘da, este viol’. Dar, dacă se întâmplă invers și consimțământul n-a existat, lumea mai dificil spune ‘da, nu a fost OK ce s-a întâmplat.”

Ca sfat pentru cei care se întreabă dacă merită să urmeze o carieră în regie, Cristina a spus: „Nimeni nu are răspunsuri absolute. Dar, la urma urmei, tu îți vei trăi viața ta și tu vei suporta consecințele alegerilor tale. (...) Important e să nu renunți și să continui să explorezi direcția; s-ar putea să descoperi că nu regia te satisface cel mai tare, ci arhitectura sau poate un job de pe set. Ideea e să cotrobăi, să scormonești acolo, să afli.”

Următorul surt-metraj vizionat a fost „În noapte”, aparținând actriței Ana Pasti și inspirat din propria sa experiență. A fost primul film pe care Ana l-a regizat, neavând nicio experiență de acest gen până atunci.

Următorul surt-metraj vizionat a fost „În noapte”, aparținând actriței Ana Pasti și inspirat din propria sa experiență. A fost primul film pe care Ana l-a regizat, neavând nicio experiență de acest gen până atunci.

Duminică am avut ocazia de o asculta povestea parcursului artistic al actriței Maia Morgenstern. „E un drum foarte interesant și onest. Nu apari în fața publicului deja pregătit, în armură, înarmat cu toate pregătirile, ca un artist profesionist. Nu, ești vulnerabil, ești foarte la început. Cauți, te cauți, nu le știi pe toate, și cu atât mai interesant și înduioșător e.”

Ziua de vineri a fost dedicată tinerilor antreprenori. Întâi a luat cuvântul Sara Mihalache, care pe timp de pandemie și-a înființat propia afacere, Quartz Office, bazându-se pe pasiunea sa pentru papetărie. „Prima idee când deschizi o afacere este că trebuie să te gândești ce poți să oferi tu ce nu oferă deja altcineva, (...) să te consideri pe tine clientul ideal. (...) O altă componentă foarte importantă este branding-ul, trebuie să aibă afacerea ta o personalitate ca oamenii să te recunoască.”

A urmat Victor Saidel, care a povestit despre aplicația Tewn, pe care o dezvoltă. „Identifică-ți puterile, dar mai ales slăbiciunile, pentru că acelea sunt calitățile pe care tu va trebui să le cauți în echipa ta. (...) Dacă nu ești 101% motivat și nu ești pregătit să sacrifici pentru proiectul tău, o să-ți fie foarte greu.”

Antonia Dumitriu ne-a povestit despre oportunitățile care au condus-o la ajunge fashion stylist, dar și despre inspirația din spatele fondării platformei fEgo. „Când a venit pandemia, eram puțin dezorientată, deoarece îmi lipsea munca de zi cu zi. Și atunci mi-am propus să vin cu o idee nouă, care să-i ajute și pe ceilalți să se descopere vestimentar așa cum am făcut-o eu. (...) Am încercat, în primul rând, să văd ce lipsea din industrie și cum se va schimba, fiind într-un context nou. Mi-a venit o idee, și anume fEgo, prima platformă de consultanță de imagine din România.”

În încheierea serii, ultimul invitat a fost Robe Cristian, care ne-a vorbit despre parcursul său artistic în domeniul muzicii, actoriei și vlogging-ului. „Nu fac deloc ceea ce nu-mi place, dar fac la maxim ceea ce îmi place, dau tot ce pot. (...) Eu știu că am ceva de zis, și știu că pot să zic bine ce am de zis. Era doar o chestiune de timp și de traseu până să ajung în față.”

Moda a fost subiectul zilei de sâmbătă, pe care l-a deschis Ioana Alexe, makeup artist, cu o demonstrație de machiaj natural. „Tendințele în makeup pentru anul acesta păstrează clasicul tuș, cu buzele glossy, nu se mai poartă mate, și tușul se poartă sub diferite forme: poate fi clasic sau pot fi niște linii grafice trasate în diverse puncte ale pleoapei, sub sprânceană, în interior. (...) Alte tendințe ar fi makeup-ul roz, rozul acela foarte puternic, și, de asemenea, se poartă foarte mult culorile pastel.”

Hairstylist-ul Adelin Maria a povestit despre cum și-a descoperit pasiunea în acest domeniu, încurajându-ne să încercăm mereu ceva nou. „Nu experiența în sine contează, ci chestiile pe care le facem. (...) Mergi într-un loc să exprimi ceea ce îți place, să lucrezi în domeniul pe care ți l-ai ales, și pe lângă toate astea întâlnești și oameni faini (...) orice domeniu vine cu un bagaj de calități, de oportunități.”

Marisa Paloma, designer și câștigătoare Bravo Ai Stil, ne-a vorbit despre cariera sa, dar și despre cum să ne construim o garderobă ordonată. „Cu siguranță există piese must-have: un tricou alb, un tricou negru, pe care oricine trebuie să-l aibă în garderobă; ceea ce se cheamă `the little black dress` e o rochie care nu trebuie să lipsească din garderoba unei femei; un sacou de piele, un sacou negru basic; o pereche de jeans cu talie înaltă, o cămașă albă. Adică niște piese pe care să le poți integra în outfit-uri, fără să fie niște piese care au viață, care în doi ani se scurg.”

Ovidiu Buta, fashion stylist în industria românească și internațională, pe lângă inspirațiile sale, ne-a sfătuit și în a ne găsi propriul stil. „E un proces extrem de simplu, știu că din exterior totul pare complicat, pentru că, de obicei, colegii mei de breaslă l-au complicat inutil. (...) Stilul vestimentar se poate găsi în exact două ore, în care înveți care este personalitatea ta vestimentară, care este silueta ta, care sunt culorile care funcționează pe tine și care sunt proporțiile tale. Sunt patru lucruri foarte clare.”

Fotograful Bogdan Petrice ne-a vorbit despre începutul lui în industria modei, dar și despre sursele de inspirație. „Cred că caracteristicile sunt specifice unui concept. Adică atunci când îmi propun să fac o ședință foto de un anumit tip, voi avea nevoie de un personaj special pentru tipul respectiv de ședință foto. La fel ca și un regizor, când scrie un scenariu, când gândește un film, creează povestea respectivă și se gândește poate la personajul negativ, evident că va căuta până când găsește cea mai potrivită persoană pentru caracterul pe care el l-a inventat. (...) Dacă porniți invers, adică aveți modelul, încercați să gândiți idea care să se potrivească cu modelul respectiv.”

Din partea agenției de modeling Dejavu, Irina Sopcu ne-a prezentat conceptul unei cariere în domeniu, dar și despre schimbările asupra ideii de „frumusețe” în modeling. „Nu există o diferență în frumusețe, toată lumea este frumoasă în felul ei, și nu trebuie să te simți diferit sau să n-ai încredere în tine de frica unui refuz. Trebuie să încerci. Încerci la o agenție, la două, la trei; dacă îți place domeniul ăsta încerci până epuizezi tot.”

La finalul zilei, Ștefania Ghinea ne-a vorbit despre experiența sa ca model, cu bune și cu rele, dar și despre deschiderea pe care trebuie să o ai față de oamenii cu care lucrezi. „Trebuie să vorbești cu echipa, trebuie să o cunoști. În momentul în care tu îți faci makeup, păr, și auzi fotograful cum vorbește în spate de concept, sau pe stylist, vorbește cu ei. Apropiați-vă, pentru că altfel lucrezi cu un om pe care îl cunoști, vezi cum gândește.”

Duminică, 31 ianuarie, a fost ultima zi a evenimentului, dedicată picturii și muzicii. Pictorița Alina Durdan ne-a împărtășit percepția sa asupra artei, dar și a inspirației pentru crearea artei. „Eu cred că pur și simplu pui mâna pe creion, te apuci și lucrezi, și la un moment dat lucrurile se aranjează de la sine. Ideile îți vin în momentul în care lucrezi. (...) Pe măsură ce tu deja vizualizezi două-trei linii, ideile pot să-ți vină în orice moment.”

În încheierea evenimentului, ultimul invitat a fost Dragoș Moldovan, câștigător Vocea României. Rugat să descrie experiența din concurs în câteva cuvinte, a rezumat-o ca fiind „o aventură frumoasă”. „Dacă ar fi să o spun mai detaliat, cred că este o experiență pe care orice om care cântă, orice artist, ar putea să o încerce, pentru că este o amintire care lasă ceva în urmă. (...) Am ales să privesc concursul și emisiunea ca pe o experiență și să iau toate lucrurile așa cum au fost, atunci nu pot să zic că am avut momente neplăcute.”

Ce putem concluziona la finalul acestui eveniment? Toți invitații pe care i-am ascultat ne-au sfătuit că, dacă avem un vis, un scop, o idee, să nu ne dăm bătuți și să încercăm totul până vom reuși. S-ar putea să fi auzit asta deja. Dar este doar încă un semn să ne punem planurile în aplicare, indiferent de obstacole.


articol scris de Iulia Lazăr

grafica Dragoș Puiu