Articole

Descarcă Primul Număr al Revistei ÇaVa în format PDF!


24

Feb

Sentimente

Câteodată nici eu nu știu de ce, uneori, mă simt așa – atât de tristă, atât de neimportantă... Parcă sunt prinsă, pur și simplu, într-un amalgam de sentimente rele care nu mă lasă să mă bucur de momentele ,,fericite” alături de cei din jurul meu.

22

Feb

Polarizarea politică, produs al social media

Majoritatea oamenilor care o să citească acest articol s-au născut într-un regim politic democratic și probabil s-au bucurat până acum de toate beneficiile pe care le aduce în viețile noastre.

19

Feb

Cinematography Sins: The disasters of film adaptations

Book to movie adaptations have long been one of the most debated upon topics by readers and viewers alike. The genres they fall under are of little importance; fans of the novels always find things to complain about in the screen adaptations, be they fantasy, classics, young adult, or science-fiction.

17

Feb

A fi sau a nu fi stresat

AMC ai două zile până la deadline, nu ai făcut nimic, pui mâna pe laptop într-un moment de exaltată motivație și sfârșești vizitând conturi de FB ale unor no-name.

15

Feb

Ziua îndrăgostiților: sărbătoarea tinerilor sau capcana marilor companii

Când vine vorba de Ziua Îndrăgostiților, chiar dacă suntem într-o relație sau nu, ne putem pune de acord cu privire la un aspect: această zi din an nu poate, sub nicio formă, trece neobservată. Fie că ești bombardat de postări ale cuplurilor care sărbătoresc, fie că treci pe lângă vitrinele magazinelor pline de căpșune în ciocolată, ziua de 14 Februarie mai mult ca sigur ți-a atras atenția într-un mod pozitiv sau negativ.

12

Feb

Gen Z. A study

Being curious about how generations have progressed over the years and given the recent mentalities as well as the fact that Gen Z has started being more outspoken about certain taboo subjects, I’ve decided to conduct a study to find out what teenagers really think.

8

Feb

The Quentin Tarantino wilderness

If you had a rebellious heart and dyslexia the 90s’Hollywood was nothing but heaven for you. We didn’t even have to wait for The Cold War to end, ‘cause the cinema had already shown us how much of a spoiled brat it can get even during it.

5

Feb

La ce seriale ne uităm în 2021

După haosul din 2021, cu siguranță, toți sperăm că 2021 va fi mai blând cu noi. Chiar dacă șansele de a te uita la un film la cinematograf, ca în vremurile bune, sunt mici, canapeaua și televizorul din sufragerie te așteaptă răbdătoare să găsești un serial pe care să îl vizionezi în exces.

1

Feb

Is Putin afraid of a YouTuber?

The wind of change is once again sweeping through Russian cities, threatening to open Kremlin’s gates and unveil its corruption scandals. This time, the wind has a name and it is Alexei Navalny.

22

Ian

In case you come back

i've got one page left for you
a blank beautiful page
in case you come back
i wouldn't want to start another notebook

18

Ian

Permisul de conducere și drumul Oliviei Rodrigo în topuri

Cred că nu sunt singura care dintotdeauna a visat la un moment ca scos dintr-un film despre maturizare: lumini moi, colorate, un drum singură pentru a-mi face ordine în gânduri și a-mi depăși tulburarea sufletească chinuitoare, și, bineînțeles, muzică de fundal pe măsură.

13

Ian

De ce iubim?

Știi sentimentul ăla de gol în stomac? Fluturii de care vorbește toată lumea, fiorul ăla mic dar însemnat?

11

Ian

Pandemia și răspunsurile pe care le vrem cu toții

E 9 martie 2020. Nu ai niciun fel de grijă în viață pentru că ești clasa a 10-a, BAC-ul nu bate la ușă, mai ai până trebuie să aplici la facultate și cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla e să te asculte la chimie la 7:30. Greșit.

2

Ian

Ce ÎȘI DORESC SAVIȘTII DE LA 2021

„Nu lăsa pe mâine ce poți face azi!” spune o vorbă din popor, fie că e vorba despre a învăța o limbă străină, a începe un curs de pictură, a urca într-o drumeție sau a-ți termina cartea preferată. Dar, a trecut ceva timp de când ne-am pierdut libertatea de a mai putea face tot ce vrem, când vrem, nu-i așa?

31

Dec

2020: A Year We Won't Forget

Looking back at 2020, we don’t really seem to remember anything else than the fact that a global pandemic had started. It has been indeed a very stressful year for all of us, with feelings like fear, uncertainty, and frustration reigning over our minds and hearts.

28

Dec

"After Hours” și albumele rătăcite în culisele Premiilor Grammy

Anul 2020 s-a mișcat cu încetinitorul, dar iată că am ajuns din nou în perioada nominalizărilor la premiile Grammy, și iată că tocmai anul acesta, care a fost atât de fructuos în ceea ce privește industria muzicală, cu o ironie care nu ne scapă în aceste momente de criză, este cel în care premiile Grammy au dezamăgit cel mai tare atât publicul, cât și premianții.

24

Dec

Copilul – erou de la “Sf. Sava”

Colegiul Național "Sf Sava", pe atunci numit Liceul de Matematică-Fizică “Nicolae Bălcescu”, a pierdut-o la Revoluție pe Diana Alexandra Donea, elevă în clasa a XII-a.

23

Dec

30+1: România acum 31 de ani

Acum un an am făcut greșeala să intru într-un Mega Image în ajunul Crăciunului. Nu am cumpărat mare lucru, dar până să ies din magazin trecuse mai bine de jumătate de oră. Am stat la ditamai coada, după o groază de persoane care-și făceau aprovizionarea pentru următoarele 3 luni, nu pentru ziua de Crăciun.

21

Dec

Cum a furat cringe-ul Crăciunul?

Netflix are multe producții proprii bune. Ca orice mare companie, este inevitabil să nu lanseze și filme mai puțin bune sau chiar dezastruoase.

18

Dec

Ascultați cântece de Crăciun vara sau sunteți normali?

În această lume, există două tipuri de oameni: cei care ascultă colinde în timpul verii și cei normali. Personal, mă încadrez undeva la mijlocul acestei clasificări, deoarece, cel puțin în ultimii doi ani, am început să ascult cântece de Crăciun din noiembrie până în ianuarie.

3

Dec

About The Woman Who Defied Feminism

“Equality of rights under the law shall not be denied or abridged by the United States or by any State on account of sex.” - the Equal Rights Amendment

2

Dec

Beth Harmon și “șahul nu e pentru fete”

Ți s-a întâmplat vreodată să sari de fericire de pe canapea datorită șahului ? Recunosc că, înainte de a urmări noua miniserie de pe Netflix, nu puteam spune că am trecut prin această experiență, de a viziona cu sufletul la gură un meci de șah.

27

Nov

Diary of an Overthinker

Overthinking is different for everyone. It can be about everything, from what to wear to whether or not you should marry the person you are with.

11

Nov

Diplomele nu-s de ajuns – Partea a Doua

Sunt convinsă că fiecare dintre noi a jucat, cel puțin o dată în viață, rolul cercetătorului, adică a fost pus în ipostaza de a afla cât mai multe informații relevante despre un subiect și a le trece prin filtrul propriei gândiri. 

13

Nov

WINTER 2020 TRENDS

I know, I know, most people are allergic to the “Paris Hilton Era”, but hear me out: a respectable designer is always capable of convincing fashion enthusiasts that the newest trend is suitable for anyone.

11

Nov

Dark

Deși auzisem mai multe lucruri bune despre el, am tot amânat vizionarea lui până la recomandarea plină de entuziasm a unei prietene apropiate.

9

Nov

Scroll și double tap… in viața reală?

Să ne imaginăm cum am fi trăit în anii 80. Ne trezim la ora 6 auzind sunetul răsunator al ceasului deșteptător. Ne dăm jos din pat, ne urmăm rutina zilnică de igienă, mâncăm și după aceea ne începem ziua propriu-zisă. Nimic anormal până aici.

4

Nov

Gestionarea Timpului

Timpul...lumea începe și se sfârșește-n el. Ființa umană se raportează mereu la acesta, își planifică viața în funcție de ticăitul ceasului. Nimeni nu știe cât de repede sau de încet se scurge.

2

Nov

Edward Scissorhands

Nu putem spune că a trecut toamna fără să fi luat în considerare vizionarea unui film marca Tim Burton. De data aceasta, vă propun un clasic al acestui regizor, un adevărat basm modern, încadrat într-un decor incredibil de fantezist.

30

Oct

Un moment de respiro

Răsăritul. Soarele la zenit. Apusul. Sublimul amurg. Toată această fuziune de lumini și culori.

28

Oct

Looking for Alaska

Looking for Alaska este un serial Hulu (care poate fi vizionat pe HBO GO în România) inspirat după cartea cu același nume scrisă de John Green.

26

Oct

Diplomele nu-s de ajuns
– Partea Întâi : Inteligența Emoțională -

Am aflat și eu recent. Vestea m-a lăsat cu ochii în soare, iar în minte mi-a apărut imaginea unui angajat HR care aruncă la gunoi CV-ul meu atât de bine structurat, plin până la refuz de cursuri, olimpiade și, mai presus de toate, diploma aurită de la facultatea de top pe care o voi fi absolvit.

23

Oct

Book Club Sava

Liceul nostru se bucură de o gamă variată de cluburi și activități, iar numărul acestora continuă să crească de la an la an. La începutul lui iunie 2020, Delia Glăvan a preluat inițiativa, adresându-se pasionaților de lectură, și a reînființat Book Club Sava.

21

Oct

Mincinoșii

Nu demult am avut ocazia de a lectura capodopera lui Emily Jenkins, zisă și E. Lockhart, „Mincinoșii”, și pot spune că pentru o bună perioadă de timp nu am putut citi sau reciti orice altceva fără a căuta comparații între universul creat de E. Lockhart și orice alt univers ficțional.

23

Mai

The 5th Wave

Având potențialul să mulțumească toate categoriile de cititori, cartea “The 5th Wave” a lui Rick Yancey vă va ține sigur în suspans încă de la prima pagină. Am citit-o într-o singură zi, fiindu-mi imposibil să o las deoparte și, chiar și după doi ani, sunt încă la fel de entuziastă în ceea ce o privește.

18

Mai

Târgul liceelor din București 2020 în mediul online

Printre multele restricții luate cu scopul prevenirii răspândirii epidemiei de COVID-19, se numără și interzicerea organizării evenimentelor publice. Această decizie guvernamentală a afectat majoritatea evenimentelor de orice tip, inclusiv pe cele cu frecvență anuală

12

Mai

Interviu cu dr. Radu Zamfir

Radu Zamfir este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați medici primari în Chirurgie generală, recunoscut pentru numeroasele intervenții chirurgicale performate și pentru rolul său vital în Agenția Națională de Transplant.

6

Mai

Ziua porților deschise

Zilele lunii mai sunt marcate în calendarul savist drept zile de mare importanță. Pentru cei aflați încă în gimnaziu, ca o modalitate de a vizita locul ce va constitui pentru ei o a doua casă timp de patru ani, iar pentru elevii saviști, un adevărat prilej de sărbătoare.

1

Mai

“Un deceniu de împliniri mărețe”

Bine ați venit în București, capitală europeană din 2007! Înaintăm cu dificultate prin noroaie și mocirla, într-o metropolă în care 200 de străzi nu sunt încă astfaltate, însă promisiuni mărețe sunt puse la înaintare.

24

Apr

All the bright places

Afecțiunile psihice au fost și încă sunt catalogate drept un subiect greu de abordat, mai ales în cazul adolescenților. Conform datelor WHO (World Health Organization) în întreaga lume, 20% dintre copiii și adolescenții cu vârsta între 10 şi 19 ani prezintă tulburări psihice, iar 40% dintre aceștia au cel puțin o tentativă de suicid. Aceste procente sunt în continuă creștere din cauza nediagnosticării, respectiv netratării acestor afecțiuni, deoarece majoritatea părinților neglijează simptomele care apar în comportamentul copiilor lor, considerându-le „tentative de atragere a atenției” sau „stări specifice vârstei”.

31

Mar

The originals

O problemă pe care am avut-o dintotdeauna și cu care foarte mulți oameni se confruntă este procrastinarea. Societatea noastră o numește problemă, din simplul fapt că pericliteaza productivitatea comunității.

28

Mar

Îndemn

Să iubești ceea ce faci...
Probabil unul dintre primele lucruri pe care le am învățat fiind elevă la „Sf. Sava”. Orice ai face, fă din suflet, fă din inimă și vei vedea rezultatele .

4

Jan

Lolita - Vladimir Nabokov

Din cauza subiectului său extrem de șocant, pasiunea unui bărbat matur pentru o fetiță de doisprezece ani, romanul Lolita a fost respins de editori foarte mult timp, fiind publicat în Statele Unite abia dupa apariția sa in Franța.

25

Ian

Meșterul Manole

"Pe scurt,
Un păianjen s-a strecurat cu tupeu
La mine-n liceu ..."

3

Feb

Inspiraţia: Love-Hate

Azi sunt poetă, iar poezia mea sunt oamenii din jur. Vântur pe Bulevardul Regina Elisabeta și în mintea mea e poezie – poezia mult-iubitului Cișmigiu din stânga mea, poezia tipului care îi cere o brichetă nefumătoarei din mine, poezia cafelei pe care urmează să mi-o comand.