Articole

Descarcă Primul Număr al Revistei ÇaVa în format PDF!


10

Mai

Trixie (1/2)

Mereu m-am întrebat de ce copiii trebuie să învețe istoria unor civilizații care au dispărut acum mult timp. Se spune că școala evidențiază și arată vocația elevilor. Dar când vine vorba de istorie, ce legătură are aceasta cu aptitudinile?

05

Mai

King Richard

De la Gala Oscar încoace am observat că s-au scris multe despre reacția deplasată a lui Will Smith de la ceremonie, iar despre filmul care i-a oferit lui Smith rolul datorită căruia a câștigat Oscarul mult prea puțin, ceea ce m-a făcut îndeajuns de curioasă încât să-l văd.

05

Apr

Trupa Cuadro și ,,Punk Rock''

Pentru că redacția noastră s-a pus pe culturalizare, în weekendul 26-27 martie ne-am strâns să îi vedem pe prietenii noștri de la trupa de teatru Cuadro în piesa ,,Punk Rock” de Simon Stephens.

28

Iun

Trends: Worth buying or ephemeral?

Trend culture has seen a surge in the speed of new and up and coming “It” pieces. We used to categorize trends by decades, as everyone pictures the 70’s with flared torusers and the 90’s with low waisted jeans.

21

Iun

Green consumerism

We live in a world that is doomed to face disastrous consequences if we don’t do something impactful soon enough to stop the threat of global warming.

9

Iun

De-a V-ați Ascunselea

Dacă e un lucru pe care îl urăsc mai mult decât orice, acela sunt întrebările de genul „povestește unul dintre cele mai frumoase momente din viața ta sau o experiență care crezi că ți-a schimbat viața!”.

4

Iun

Måneskin - Rock 'n' Roll Never Dies

Cred că ați observat și voi că de mai bine de o săptămână tiktok-ul, discovery feed-ul de pe Instagram și recomandările de pe YouTube sunt inundate de Måneskin. Bănuiesc că majoritatea știți cine sunt aceștia, dar pentru necunoscători, Måneskin este o trupă rock din Italia care a câștigat Eurovision 2021.

28

Mai

Adolescenții - Workaholics în devenire?

Cred că toți avem săptămânile alea în care parcă toate deadline-urile ne “bântuie” și trebuie să lucrăm mai mult decât putem. Probabil că fiecare dintre noi a simțim nodul ăla în gât când știe că nu are gata niciun proiect, eseu sau orice altceva și trebuie terminate toate in aceeași zi.

26

Mai

Hai în Lazăr, dar nu prea

Acum câteva veri când tocmai intrasem în liceu, un tip pe care abia îl cunoscusem m-a întrebat, în ritualul specific conversațiilor formale (logic) în ce liceu sunt. Atât i-a trebuit să afle că am intrat în Sava: s-a schimbat imediat la față, cică nu aveam eu moacă de Sava. Recomandarea lui era să mă mut cât mai rapid din fundătura aia la un conac cu ferestre la bulevard: Lazăr.

21

Mai

Can we really follow our dreams?

There is this common misconception that a highly remunerative job and a huge house decorated in accordance with the latest interior design trends guarantee long term happiness and satisfaction.

19

Mai

20 de seriale politiste mai târziu

Pe vremea când în loc să dai scroll interminabil pe meniul Netflix butonai telecomanda, cu toții am dat cel puțin o dată peste un serial polițist/de mister. Primul serial pe care l-am văzut vreodată a fost un serial polițist, uitându-mă la seriale polițiste am învățat germană, mi-am făcut mai toate temele din clasele primare cu investigații și crime pe fundal...

18

Mai

Merită să-mi iau mașină la 16 ani?

Trebuie să recunosc că eu cel puțin până acum nu i-am prea văzut prin trafic. Cu toate astea, își pot asuma legal consecințele propriilor acțiuni. Școala este aceeași pentru toți, niciunul nu este scutit de a trebui să învețe legislația. Mașinile lor pot circula cu 50 de kilometri pe oră, aproape limita din oraș.

15

Mai

Vise piersicii

Mă strigă străzile. Țipă asfaltul când pășesc. Urlă piersicii după mine, urlă a strigoi și a fantome deșarte, dezbrăcate de adevăr.

12

Mai

Don’t blame me, I’m the victim

When you think of the word toxic, what is the first meaning that pops up in your mind? Whatever it may be, the official definition of toxicity is “the quality of being very harmful or unpleasant in a pervasive or insidious way”.

10

Mai

Așa, și?

Ți s-a întâmplat vreodată să îi spui chelnerului „Mulțumesc, la fel” când îți ura poftă bună? Așa, și? În 5 minute se uită, crede-mă. Genul acesta de situații se petrec mereu.

7

Mai

Fenomenul Justice League: Snyder v Whedon

Când auziți ”Zack Snyder's Justice League”, cel mai recent film apărut de la DC Extended Universe, există șansa să stați puțin pe gânduri și să vă întrebați ”Cum adică recent? Filmul ăsta nu a apărut acum câțiva ani?”. Răspunsul este simplu: ba da… și totuși… nu chiar.

3

Mai

Un Grande Vanilla Iced Latte, vă rog

Un mic disclaimer, pentru cei care preferă compania ceaiului, a băuturilor decaf sau a altor lichide – acest articol nu își propune să încurajeze în niciun fel consumul excesiv de cafea, ci doar să aducă un mic omagiu acestei mici plăceri a vieții și culturii care s-a format în jurul său.

29

Apr

Are you satisfied or just settled?

It used to be true - that our survival instinct is our single greatest source of inspiration. And we must apologize to both Charles Darwin and capitalism, because what they fought to explain and very much rightfully so - free competition -, is no longer the standing pillar of the struggle of human existence.

14

Apr

"Ceilalți", podcastul opiniilor - Interviu cu Rareș Antal

Acum ceva timp am dat peste un podcast pe Spotify și am fost plăcut surprinsă să aflu că acesta a fost realizat de un prieten destul de bun de-al meu, Rareș Antal. Podcast-ul se numește ,,Ceilalți”, are doar opt episoade ușor de urmărit, fiecare de maxim 30 de minute și abordează subiecte legate de politică, de probleme sociale sau de viață la modul general.

9

Apr

two-faced

glass and dust,
light and darkness,
I know my reflection well

7

Apr

We Accept You As Long As You Don't Exist

The EU claims its openness towards the LGBTQ+ community with 16 countries out of 27 legalizing same-sex marriage, all while offering support towards queer people. Yet, this idea is a mere façade for the actual harsh reality.

5

Apr

La o bârfă regală

În ultimele câteva săptămâni, rețelele de socializare au fost bombardate de celebrul interviu susținut de ducele și de ducesa de Sussex în prezența renumitei Oprah. Mai mult, acesta e disponibil doar pe CBS, program televizat din Statele Unite, ceea ce a stârnit și mai mult curiozitatea față de subiect.

2

Apr

Female Manipulator Music - Chemtrails over the Country Club de Lana del Rey

Îți sună cunoscut? Poți fi sigur/ă că printre acestea se află, cel puțin, un album al Lanei Del Rey. Dacă în continuare îți sună familiar, atunci probabil ai auzit și de noul ei album, Chemtrails over the Country Club, lansat pe data de 19 martie 2021, de Interscope Records și Polydor Records.

31

Mar

GRAMMYs or SCAMMYs?

The 63rd edition of the GRAMMY Awards has had the music industry in a continuous uproar since the nomination announcements and, with the winners finally in possession of their prizes, it seems as though the distaste of the public has been given renewed strength.

29

Mar

Ocean’s charisma - “Ocean’s Eleven”

Robbing the biggest casinos in the world never looked so good and never felt so easy. Cause Danny Ocean and Rusty Ryan stink of class, confidence, and making things work. Tonight, the house does not win.

24

Mar

Fă-te avocat, Săndele!

Cu siguranță ați avut de-a face sau ați stat de vorbă măcar o dată cu o persoană care nu se regăsește în domeniul în care lucrează. Sunt sute de mii de Săndei care lucrează prin avocatură, la fel cum sunt și sute de mii de Exacustodieni (da, există numele) care să lucreze în construcții.

22

Mar

WandaVision sau terapie gratis

Dragi fani Marvel, vă era cumva dor să ieșiti din sala de cinema absolut traumatizați după vizionarea unui film marca MCU? Grijuliu ca întotdeauna, Kevin Feige a reușit să găsească o metodă excelentă pentru a vă traumatiza în propriile case. Astfel, WandaVision este primul serial semnat de Marvel Studios și, totodată, dă startul fazei 4.

19

Mar

USA: din culisele admiterii la facultate

De câte ori nu v-ați pus întrebarea „Oare cum ar fi arătat viața mea dacă aș fi studiat în America? Cum ar arăta viitorul meu dacă aș aplica acum la facultate acolo?”.

17

Mar

Dacă ți-a plăcut cartea asta, de ce n-o încerci și pe asta?

Cred că orice cititor înrăit cunoaște acel sentiment când termină o carte pe care a adorat-o și nu poate trece peste dezamăgirea produsă de citirea ultimului cuvânt de pe ultima pagină. Trec zile, săptămâni, luni și chiar ani, și tot ce își dorește este să dea timpul înapoi și să o citească din nou pentru prima oară.

15

Mar

Tu te simți bine în pielea ta?

Insecuritățile au reprezentat, reprezintă și vor reprezenta mereu un subiect tabu, atât între copii și adolescenți, cât mai ales între adulți.

12

Mar

De pe Wattpad pe ecrane mari și mici

În ultimii ani, am fost martori la popularizarea francizelor de pe Wattpad și în mainstream și oricât de ciudat ar fi să urmărești fanfiction despre One Direction prinzând viață pe marele ecran, cu toții cunoaștem cel puțin o persoană care crede sincer că aceste serii de cărți își merită tot succesul.

11

Mar

Spring 2021 Trends

2021 is all about reinterpreting 2000’s trends as we all have seen this past year as well. From this season’s ‘it’ colours to fabrics and resurfacing brands, I will be walking you through the hottest trends, and how to dress like your favourite celebrities, on a budget.

6

Mar

Care-i faza cu mersul la psiholog?

Am început să scriu articolul ăsta cu o amintire tipică, „ce prost eram în a 5-a”, care mi-a readus în atenție câteva mituri despre psihoterapie. Pe scurt, prin clasa a șasea, o fată din grupul nostru a aflat de o colegă că merge la psiholog.

3

Mar

Sinestezia. Cu și despre al 6-lea simț

Imaginează-ți o lume în care vezi litere și numere ca fiind colorate, chiar dacă pe foaie ele sunt tipărite în font negru, sau în care sunete, nici măcar melodii, îți provoacă imagini vizuale, sau în care după ce pronunți numele oamenilor simți diverse arome în gură. Pentru tine, ce gust au secundele? Ce culoare au materiile ca să îți alegi caietele în funcție de asta? Nu, parcă ceva nu e în regulă. Grr! Cuvântul “închisoare” are gust de prosciutto și numele prietenei tale cele mai bune îți amintește de mirosul benzinei când deschizi ușa de la mașină. Complicat, nu-i așa?

1

Mar

Flori de noapte

Flori de noapte și de martie urlând triluri de apus
Soare de artie
Mantie de rtie.

26

Feb

"L’âge n’est pas un frein pour apprendre", plus ou moins faux

Quand on est bébé, on apprend à parler les langues natales sans aucune règle. Ce serait génial de pouvoir apprendre une langue sans avoir besoin de passer pour la grammaire, surtout que quand on entend le mot "grammaire" c’est souvent un signe de quelque chose de compliqué…

24

Feb

Sentimente

Câteodată nici eu nu știu de ce, uneori, mă simt așa – atât de tristă, atât de neimportantă... Parcă sunt prinsă, pur și simplu, într-un amalgam de sentimente rele care nu mă lasă să mă bucur de momentele ,,fericite” alături de cei din jurul meu.

22

Feb

Polarizarea politică, produs al social media

Majoritatea oamenilor care o să citească acest articol s-au născut într-un regim politic democratic și probabil s-au bucurat până acum de toate beneficiile pe care le aduce în viețile noastre.

19

Feb

Cinematography Sins: The disasters of film adaptations

Book to movie adaptations have long been one of the most debated upon topics by readers and viewers alike. The genres they fall under are of little importance; fans of the novels always find things to complain about in the screen adaptations, be they fantasy, classics, young adult, or science-fiction.

17

Feb

A fi sau a nu fi stresat

AMC ai două zile până la deadline, nu ai făcut nimic, pui mâna pe laptop într-un moment de exaltată motivație și sfârșești vizitând conturi de FB ale unor no-name.

15

Feb

Ziua îndrăgostiților: sărbătoarea tinerilor sau capcana marilor companii

Când vine vorba de Ziua Îndrăgostiților, chiar dacă suntem într-o relație sau nu, ne putem pune de acord cu privire la un aspect: această zi din an nu poate, sub nicio formă, trece neobservată. Fie că ești bombardat de postări ale cuplurilor care sărbătoresc, fie că treci pe lângă vitrinele magazinelor pline de căpșune în ciocolată, ziua de 14 Februarie mai mult ca sigur ți-a atras atenția într-un mod pozitiv sau negativ.

12

Feb

Gen Z. A study

Being curious about how generations have progressed over the years and given the recent mentalities as well as the fact that Gen Z has started being more outspoken about certain taboo subjects, I’ve decided to conduct a study to find out what teenagers really think.

8

Feb

The Quentin Tarantino wilderness

If you had a rebellious heart and dyslexia the 90s’Hollywood was nothing but heaven for you. We didn’t even have to wait for The Cold War to end, ‘cause the cinema had already shown us how much of a spoiled brat it can get even during it.

5

Feb

La ce seriale ne uităm în 2021

După haosul din 2021, cu siguranță, toți sperăm că 2021 va fi mai blând cu noi. Chiar dacă șansele de a te uita la un film la cinematograf, ca în vremurile bune, sunt mici, canapeaua și televizorul din sufragerie te așteaptă răbdătoare să găsești un serial pe care să îl vizionezi în exces.

1

Feb

Is Putin afraid of a YouTuber?

The wind of change is once again sweeping through Russian cities, threatening to open Kremlin’s gates and unveil its corruption scandals. This time, the wind has a name and it is Alexei Navalny.

22

Ian

In case you come back

i've got one page left for you
a blank beautiful page
in case you come back
i wouldn't want to start another notebook

18

Ian

Permisul de conducere și drumul Oliviei Rodrigo în topuri

Cred că nu sunt singura care dintotdeauna a visat la un moment ca scos dintr-un film despre maturizare: lumini moi, colorate, un drum singură pentru a-mi face ordine în gânduri și a-mi depăși tulburarea sufletească chinuitoare, și, bineînțeles, muzică de fundal pe măsură.

13

Ian

De ce iubim?

Știi sentimentul ăla de gol în stomac? Fluturii de care vorbește toată lumea, fiorul ăla mic dar însemnat?

11

Ian

Pandemia și răspunsurile pe care le vrem cu toții

E 9 martie 2020. Nu ai niciun fel de grijă în viață pentru că ești clasa a 10-a, BAC-ul nu bate la ușă, mai ai până trebuie să aplici la facultate și cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla e să te asculte la chimie la 7:30. Greșit.

2

Ian

Ce ÎȘI DORESC SAVIȘTII DE LA 2021

„Nu lăsa pe mâine ce poți face azi!” spune o vorbă din popor, fie că e vorba despre a învăța o limbă străină, a începe un curs de pictură, a urca într-o drumeție sau a-ți termina cartea preferată. Dar, a trecut ceva timp de când ne-am pierdut libertatea de a mai putea face tot ce vrem, când vrem, nu-i așa?

31

Dec

2020: A Year We Won't Forget

Looking back at 2020, we don’t really seem to remember anything else than the fact that a global pandemic had started. It has been indeed a very stressful year for all of us, with feelings like fear, uncertainty, and frustration reigning over our minds and hearts.

28

Dec

"After Hours” și albumele rătăcite în culisele Premiilor Grammy

Anul 2020 s-a mișcat cu încetinitorul, dar iată că am ajuns din nou în perioada nominalizărilor la premiile Grammy, și iată că tocmai anul acesta, care a fost atât de fructuos în ceea ce privește industria muzicală, cu o ironie care nu ne scapă în aceste momente de criză, este cel în care premiile Grammy au dezamăgit cel mai tare atât publicul, cât și premianții.

24

Dec

Copilul – erou de la “Sf. Sava”

Colegiul Național "Sf Sava", pe atunci numit Liceul de Matematică-Fizică “Nicolae Bălcescu”, a pierdut-o la Revoluție pe Diana Alexandra Donea, elevă în clasa a XII-a.

23

Dec

30+1: România acum 31 de ani

Acum un an am făcut greșeala să intru într-un Mega Image în ajunul Crăciunului. Nu am cumpărat mare lucru, dar până să ies din magazin trecuse mai bine de jumătate de oră. Am stat la ditamai coada, după o groază de persoane care-și făceau aprovizionarea pentru următoarele 3 luni, nu pentru ziua de Crăciun.

21

Dec

Cum a furat cringe-ul Crăciunul?

Netflix are multe producții proprii bune. Ca orice mare companie, este inevitabil să nu lanseze și filme mai puțin bune sau chiar dezastruoase.

18

Dec

Ascultați cântece de Crăciun vara sau sunteți normali?

În această lume, există două tipuri de oameni: cei care ascultă colinde în timpul verii și cei normali. Personal, mă încadrez undeva la mijlocul acestei clasificări, deoarece, cel puțin în ultimii doi ani, am început să ascult cântece de Crăciun din noiembrie până în ianuarie.

3

Dec

About The Woman Who Defied Feminism

“Equality of rights under the law shall not be denied or abridged by the United States or by any State on account of sex.” - the Equal Rights Amendment

2

Dec

Beth Harmon și “șahul nu e pentru fete”

Ți s-a întâmplat vreodată să sari de fericire de pe canapea datorită șahului ? Recunosc că, înainte de a urmări noua miniserie de pe Netflix, nu puteam spune că am trecut prin această experiență, de a viziona cu sufletul la gură un meci de șah.

27

Nov

Diary of an Overthinker

Overthinking is different for everyone. It can be about everything, from what to wear to whether or not you should marry the person you are with.

11

Nov

Diplomele nu-s de ajuns – Partea a Doua

Sunt convinsă că fiecare dintre noi a jucat, cel puțin o dată în viață, rolul cercetătorului, adică a fost pus în ipostaza de a afla cât mai multe informații relevante despre un subiect și a le trece prin filtrul propriei gândiri.

13

Nov

WINTER 2020 TRENDS

I know, I know, most people are allergic to the “Paris Hilton Era”, but hear me out: a respectable designer is always capable of convincing fashion enthusiasts that the newest trend is suitable for anyone.

11

Nov

Dark

Deși auzisem mai multe lucruri bune despre el, am tot amânat vizionarea lui până la recomandarea plină de entuziasm a unei prietene apropiate.

9

Nov

Scroll și double tap… in viața reală?

Să ne imaginăm cum am fi trăit în anii 80. Ne trezim la ora 6 auzind sunetul răsunator al ceasului deșteptător. Ne dăm jos din pat, ne urmăm rutina zilnică de igienă, mâncăm și după aceea ne începem ziua propriu-zisă. Nimic anormal până aici.

4

Nov

Gestionarea Timpului

Timpul...lumea începe și se sfârșește-n el. Ființa umană se raportează mereu la acesta, își planifică viața în funcție de ticăitul ceasului. Nimeni nu știe cât de repede sau de încet se scurge.

2

Nov

Edward Scissorhands

Nu putem spune că a trecut toamna fără să fi luat în considerare vizionarea unui film marca Tim Burton. De data aceasta, vă propun un clasic al acestui regizor, un adevărat basm modern, încadrat într-un decor incredibil de fantezist.

30

Oct

Un moment de respiro

Răsăritul. Soarele la zenit. Apusul. Sublimul amurg. Toată această fuziune de lumini și culori.

28

Oct

Looking for Alaska

Looking for Alaska este un serial Hulu (care poate fi vizionat pe HBO GO în România) inspirat după cartea cu același nume scrisă de John Green.

26

Oct

Diplomele nu-s de ajuns
– Partea Întâi : Inteligența Emoțională -

Am aflat și eu recent. Vestea m-a lăsat cu ochii în soare, iar în minte mi-a apărut imaginea unui angajat HR care aruncă la gunoi CV-ul meu atât de bine structurat, plin până la refuz de cursuri, olimpiade și, mai presus de toate, diploma aurită de la facultatea de top pe care o voi fi absolvit.

23

Oct

Book Club Sava

Liceul nostru se bucură de o gamă variată de cluburi și activități, iar numărul acestora continuă să crească de la an la an. La începutul lui iunie 2020, Delia Glăvan a preluat inițiativa, adresându-se pasionaților de lectură, și a reînființat Book Club Sava.

21

Oct

Mincinoșii

Nu demult am avut ocazia de a lectura capodopera lui Emily Jenkins, zisă și E. Lockhart, „Mincinoșii”, și pot spune că pentru o bună perioadă de timp nu am putut citi sau reciti orice altceva fără a căuta comparații între universul creat de E. Lockhart și orice alt univers ficțional.

23

Mai

The 5th Wave

Având potențialul să mulțumească toate categoriile de cititori, cartea “The 5th Wave” a lui Rick Yancey vă va ține sigur în suspans încă de la prima pagină. Am citit-o într-o singură zi, fiindu-mi imposibil să o las deoparte și, chiar și după doi ani, sunt încă la fel de entuziastă în ceea ce o privește.

18

Mai

Târgul liceelor din București 2020 în mediul online

Printre multele restricții luate cu scopul prevenirii răspândirii epidemiei de COVID-19, se numără și interzicerea organizării evenimentelor publice. Această decizie guvernamentală a afectat majoritatea evenimentelor de orice tip, inclusiv pe cele cu frecvență anuală

12

Mai

Interviu cu dr. Radu Zamfir

Radu Zamfir este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați medici primari în Chirurgie generală, recunoscut pentru numeroasele intervenții chirurgicale performate și pentru rolul său vital în Agenția Națională de Transplant.

6

Mai

Ziua porților deschise

Zilele lunii mai sunt marcate în calendarul savist drept zile de mare importanță. Pentru cei aflați încă în gimnaziu, ca o modalitate de a vizita locul ce va constitui pentru ei o a doua casă timp de patru ani, iar pentru elevii saviști, un adevărat prilej de sărbătoare.

1

Mai

“Un deceniu de împliniri mărețe”

Bine ați venit în București, capitală europeană din 2007! Înaintăm cu dificultate prin noroaie și mocirla, într-o metropolă în care 200 de străzi nu sunt încă astfaltate, însă promisiuni mărețe sunt puse la înaintare.

24

Apr

All the bright places

Afecțiunile psihice au fost și încă sunt catalogate drept un subiect greu de abordat, mai ales în cazul adolescenților. Conform datelor WHO (World Health Organization) în întreaga lume, 20% dintre copiii și adolescenții cu vârsta între 10 şi 19 ani prezintă tulburări psihice, iar 40% dintre aceștia au cel puțin o tentativă de suicid. Aceste procente sunt în continuă creștere din cauza nediagnosticării, respectiv netratării acestor afecțiuni, deoarece majoritatea părinților neglijează simptomele care apar în comportamentul copiilor lor, considerându-le „tentative de atragere a atenției” sau „stări specifice vârstei”.

31

Mar

The originals

O problemă pe care am avut-o dintotdeauna și cu care foarte mulți oameni se confruntă este procrastinarea. Societatea noastră o numește problemă, din simplul fapt că pericliteaza productivitatea comunității.

28

Mar

Îndemn

Să iubești ceea ce faci...
Probabil unul dintre primele lucruri pe care le am învățat fiind elevă la „Sf. Sava”. Orice ai face, fă din suflet, fă din inimă și vei vedea rezultatele .

4

Jan

Lolita - Vladimir Nabokov

Din cauza subiectului său extrem de șocant, pasiunea unui bărbat matur pentru o fetiță de doisprezece ani, romanul Lolita a fost respins de editori foarte mult timp, fiind publicat în Statele Unite abia dupa apariția sa in Franța.

25

Ian

Meșterul Manole

"Pe scurt,
Un păianjen s-a strecurat cu tupeu
La mine-n liceu ..."

3

Feb

Inspiraţia: Love-Hate

Azi sunt poetă, iar poezia mea sunt oamenii din jur. Vântur pe Bulevardul Regina Elisabeta și în mintea mea e poezie – poezia mult-iubitului Cișmigiu din stânga mea, poezia tipului care îi cere o brichetă nefumătoarei din mine, poezia cafelei pe care urmează să mi-o comand.