Articole

Descarcă Primul Număr al Revistei ÇaVa în format PDF!


11

Jul

Despre găuri negre

Aproape toată lumea a auzit despre găuri negre. Ele îi fac pe majoritatea oamenilor să se gândească la portale spre alte lumi, universuri paralele sau alte dimensiuni.

31

Mai

Primăvara: nostalgie sau renaștere?

Imaginați-vă o inimă. O inimă rănită, pansată cu trandafiri. Trandafirii au țepi care adâncesc rănile din centrul trupului, dar și petale, care le ocrotesc. Cum poate ceva atât de delicat și de frumos să cauzeze atâtea răni și suferință ? Cum poate ceva ce te-a rănit să te și vindece ?

19

Mai

Cocaine-cola

As of a recent tweet posted by the one and only Elon Musk, joking about buying Coca-Cola and bringing back cocaine in its formula, I’ve started wondering. What is the actual original recipe for this worldwide famous soda?

15

Mai

Criticism of movies

There’s a rush coming out of a movie theatre, thinking: ‘man, that was a good one!’ But…was it actually good? In film law, as to say, what does a great film actually mean?

10

Mai

Trixie (1/2)

Mereu m-am întrebat de ce copiii trebuie să învețe istoria unor civilizații care au dispărut acum mult timp. Se spune că școala evidențiază și arată vocația elevilor. Dar când vine vorba de istorie, ce legătură are aceasta cu aptitudinile?

05

Mai

King Richard

De la Gala Oscar încoace am observat că s-au scris multe despre reacția deplasată a lui Will Smith de la ceremonie, iar despre filmul care i-a oferit lui Smith rolul datorită căruia a câștigat Oscarul mult prea puțin, ceea ce m-a făcut îndeajuns de curioasă încât să-l văd.

22

Apr

În fața unei foi albe

Un șir de bubuituri înfundate răsunară deasupra capului Norei. Înainte de a se obișnui cu ticurile neobișnuite ale noii sale vecine, firava bătrânică mai că făcuse un atac de panică prima oară când aceste sunete răzbătuseră prin tavanul ce îi separa apartamentul de cel al Xeniei, fata zăpăcită care se mutase nu demult deasupra ei.

20

Apr

Știți cumva ceva de Vrăjitoarea de Sticlă

„Știți cumva ceva de Vrăjitoarea de Sticlă?” , „Ceva noutăți despre Melody Crownford?”, „Despre ce vom vorbi astăzi... normal că despre cazul Crownford...” Doar asta auzeai când deschideai televizorul sau scoteai capul pe geam.

15

Apr

Superheroes: from the beginnings

'There was an idea: that we could bring together a group of remarkable people…to see if we could become something more. So when they needed us, we could fight the battles that they never could.'

15

Apr

DE CE ACEST UNIVERS ȘI NU ALTUL?

Se știe că universul funcționează în funcție de legile fizicii, legile naturii. Dar de ce există aceste legi și nu altele? De ce constantele au valoarea pe care o au? De ce universul este reglat fin așa încât să permită existența observatorilor conștienți? Cu alte cuvinte, de ce există acest univers, și nu altul? Încă nu se știe răspunsul la această întrebare, dar există variante care ar schimba radical gândirea noastră asupra construcției realității.

12

Apr

SHE

Has it ever happened to you to meet someone about whom you knew information beforehand? What if the information was negative? Will you be biased?

05

Apr

Trupa Cuadro și ,,Punk Rock''

Pentru că redacția noastră s-a pus pe culturalizare, în weekendul 26-27 martie ne-am strâns să îi vedem pe prietenii noștri de la trupa de teatru Cuadro în piesa ,,Punk Rock” de Simon Stephens.

30

Mar

February is no longer GLAM

Every year, in February social media, would be full of fancy dresses, pretty actresses with weird hairstyles, and the most impressive suits.

25

Mar

Despre cel cu care refuz a privi stelele și a mai tinde spre acestea

Am avut odată un prieten. „Odată” face ca totul să pară petrecut într-un timp mitic - aiurea. E doar un reper, căci întâmplarea în sine pierdută-i deja oricum în illo tempore, în încercarea-mi de a ilustra perioada îndepărtată de când sufletul meu a tot încercat să-și pună bariere.

19

Mar

Euphoric

Bright lights. High school. Young love. Addiction. Guns. The release of the second season of “Euphoria” back in February seems to have won over the internet once again. Whether it has been your feed or fyp, all social media platforms have been swarmed by edits and posts about it. But “Euphoria” is nothing if not controversial.

17

Mar

Adrenocrom

Era o seară obișnuită în Berlin, cu prietenul meu Magnus, care era fericit în acea zi, fiindcă primise salariul său bănos. Îl împărțise minuțios în mai multe rubrici: „Pentru mine”, „Pentru ea”, „Pentru mâncare”, „Pentru haine”, „Pentru datorii” și „Rezervă”.

13

Mar

Aspire România

Programul Aspire România este unul dintre cele mai renumite și prestigioase la care poți lua parte pentru a-ți îmbogăți experiența de liceu. O documentare temeinică îți dezvăluie tot ce ai nevoie despre Aspire, însă cel mai bine este descris chiar de vorbitorii renumiți invitați să predea.

28

Feb

Omul care a vrut să scape din cameră

Un om care s-a născut într-o cameră își dorea cu orice preț să fie liber în lumina de afară, din exteriorul încăperii. Camera avea o fereastră minusculă, prin care trecea lumină, însă nu destulă pentru a lumina camera întunecoasă, și o ușă închisă.

24

Feb

Saviști de azi, saviști de ieri

Când eram mică, ascultam mereu poveștile fratelui meu care a învățat în Colegiul Național Sfântul Sava despre cât de speciale sunt spectacolele pregătite de doamna profesoară de muzică și câțiva elevi talentați.

22

Feb

Un felinar de țânțari

Timpul și lumina. Anii și sunetul. Un gong care-ți zguduie timpanul și niște reflectoare care-ți rănesc retina. Toate astea însoțite de un bâzâit ca o mie de musculițe certându-se pe o picătură de înghețată.

21

Feb

The girl outside the train

The first time I saw her was the day after New Year’s Day. I think it was really early in the morning ‘cause there weren’t many people on the street.

17

Feb

Destinul ultim al Universului - Partea a II-a

În prima parte s-a vorbit despre scenariile Big Crunch și Big Rip. Ambele sunt considerate mai puțin plauzibile, deoarece necesită un tip de energie întunecată care nu este o constantă cosmologică. Majoritatea cosmologilor consideră că energia întunecată este o energie a vidului (constantă cosmologică), deoarece este cea mai simplă și la îndemână explicație. Nu în ultimul rând este în acord cu observațiile.

11

Feb

Europa 2000

În apropiere de Honningsvåg se afla un sat peste care trona permafrostul și aerul glaciar, ce înțepa nasurile care nu erau brăzdate de cute sau tinere. Toți sătenii aveau nasul plecat, înfruntau aerul în plin, îl despicau, le intra în ochi. De aceea, copiii vorbeau de bunici că nu aveau ochi, deoarece erau aproape înveliți în piele.

07

Feb

spirituality 101

Spiritualitatea e un concept atât de simplu, dar în același timp atât de greu de înțeles pentru cineva care nu vrea să dea timp procesului.

28

Ian

Am citit cele mai populare cărți din 2021 în locul tău

În cadrul oricărei rețele de socializare există, inevitabil, un colțișor rezervat special pentru cărți. Fie că vorbim de TikTok, Instagram sau YouTube, în 2021 am petrecut mai mult timp ca oricând în acele părți ale internetului, iar câteva cărți îmi apăreau inevitabil în primele două minute.

25

Ian

Necrologul chiulului din Sava

De data aceasta mi-am propus să scriu despre un prieten bun de-al nostru, al tuturor, care a murit, săracul, acum câteva zile. Cum s-a întâmplat asta? Într-un accident stupid, așa cum se întâmplă de obicei băieților buni.

22

Ian

What makes a movie star?

Everybody says, ‘You impress me as a guy who never wanted to be a movie star’. I say: ‘Everybody in the world wants to be a movie star’. -Rip Torn

19

Ian

Cum te poți pierde în lumile celorlalți

Să te pierzi în lumile celorlalți… Este acel moment când te priveṣti pe tine însuți din capătul unui metrou, cu sinele tău adevărat în capătul opus. O infinitate de suflete vă desparte. Suflete ṣi personalități pe care le-ai avut sau pe care le vei avea pentru a te redescoperi, pentru a-ți regăsi realitatea.

17

Ian

Are We Addicted To Sugar?

Sweets – those things we just can’t stay away from, despite how hard we try to impose a no-sugar diet. It’s in their nature; they’re just too good. Who can say no to a piece of chocolate? But have you ever wondered why we just can’t seem to refuse them?

07

Ian

Art performance: Marina Abramović

Marina Abramović is a Serbian conceptual and performance artist, as well as a writer and filmmaker. She is rightfully considered a founder of what we know today as “art performance” having a life-long dedicated career and spreading her work and passion worldwide.

30

Dec

Boboc în pandemie

Știți povestea aceea când un angajat scoate din priză serverul ca să-și încarce telefonul și toată activitatea firmei se oprește și nimeni nu înțelege ce se întâmplă? Exact asta am trăit cu toții, numai că ,,ceva” a scos din priză... LUMEA. Ne uitam speriați și confuzi unii la alții.

28

Dec

When I Grow Up- A Story About Beds

It got really cold after 3 am in his room. Regardless of the heating system - for which his parents paid a great deal of money, regardless of the blue and white blanket he found hidden in a stocking 2 years before. It always gets cold after 3. That's about the time when you start noticing things.

26

Dec

Etica brazilor de Crăciun

E mai bine să cumperi brad real sau artificial?
Sărbătorile de iarnă au revenit și în mijlocul petrecerilor, cadourilor și decorațiunilor e bradul, simbolul speranței și al nemuririi. Indiferent ce fel de brad ai, te-ai întrebat probabil la un moment dat: care e varianta mai bună pentru mine și pentru mediu – un brad natural sau unul de plastic?

22

Dec

O poveste de Crăciun

Era o zi superbă de iarnă, iar Niclaus schia fericit pe pârtia muntelui din apropierea casei în care locuia. Fulgii îi împărtășeau voioșia, dansând neosteniți în jurul lui. Nici vântul nu se lăsa mai prejos, șuierând melodios printre ramurile pline de zăpadă ale copacilor, de-a lungul pârtiei, răscolind zăpada, norii și parcă împingându-l de la spate pe schior … tot înainte, tot înainte …

19

Dec

Destinul Ultim al Universului

Destinul universului a fost dezbătut doar în filosofie și religie pentru mult timp. De câteva decenii însă, lucrurile s-au schimbat. Dezvoltarea științei, a cosmologiei fizice, mai exact, a făcut ca acest subiect să fie studiat și din punct de vedere științific. Destinul universului este un subiect care unește toți locuitorii acestei lumi, deoarece este vorba despre soarta finală a tot ce a fost, tot ce este și tot ce va fi vreodată.

17

Dec

Fabrica de mâncare K

Nimeni nu putea nega importanța acestui templu industrial făcător de minuni, fabrica de mâncare K era o construcție vitală pentru concetățenii cu fețele stinse. Vopsită în verde, acoperită de zgârie-norii care se înălțau amenințător peste fabrică, nu ocupa o suprafață mare, însă de aici porneau cele trei linii de tren care duceau către centrul metropolei, de unde se obținea rația zilnică de hrană, artere într-o inimă.

14

Dec

Midterm stress

Midterms. The result of months’ worth of work and lessons you most probably didn’t learn beforehand. Those horrifying two to three weeks when most students try to get up to date with all the schoolwork, staying up, only functioning on caffeine, and waking up at 6 am only to roam the school halls like exhausted zombies.

11

Dec

spotify wrapped

Iată-ne ajunși la final de an. Revelionul se apropie cu pași repezi, iar zilele sunt numărate până Moș Crăciun va veni la noi. Cu toate acestea, primul eveniment important al lunii decembrie este Spotify Wrapped.

29

Nov

Merry Covid Christmas

It’s been almost two years since humanity has had to deal with the massive health crisis brought over by Covid-19. It was first discovered in Wuhan, China at the end of 2019, hence the name, but the exact cause still remains unclear. After that, it was slowly transmitted to the rest of the country.

27

Nov

Red (Taylor's Version)

If you've met me, you already know Taylor Swift's discography is the soundtrack of my life. After her masters controversy, I thought my favorite album was lost for good; taxi cabs and busy streets, they'd never bring it back to me...

21

Nov

35 Movies that break the 4th wall

Let’s take a square room- got 4 standing walls. There’s an actor drinking water inside of it. How can we film the action? If we don’t move the camera, then we can only film the action from one perspective, while covering the wall behind us. So the actor uses three walls, because the camera occupies the fourth. The actor never looks into the camera, so he never uses the fourth wall.

15

Nov

Sentimente

Oh! Să fii adolescent înseamnă să treci prin atâtea schimbări și emoții, încât, în majoritatea timpului, te simți chiar și tu confuz și pierdut.

12

Nov

Young and Famous - a blessing or a curse

Life in the spotlight seems so very glamorous – until it isn’t. We’ve all seen the documentaries – monsters hiding in plain sight, contracts that no one benefits from, the intrigues and games in the backstage. Yet, somehow, the life of celebrities has maintained its appeal; no one is thrown off, most want it all the same.

10

Nov

Când va fi și inteligența la modă?

Printre tendințele actuale, probabil una dintre cele mai pregnante este aceea de a reabilita – și câteodată chiar a preaslăvi – ceea ce odată am desconsiderat sau denigrat. Una dintre categoriile de oameni care suferă cel mai mult, dar o fac fără să bată toba, sunt oamenii inteligenți. De ce au ei soarta asta? Nu cumva sună a discriminare? Și nu va veni cândva și rândul lor să fie „repuși în drepturi”?

4

Nov

The rebirth of logo mania

When you think logos, you either think tacky or statement. From hypebeast culture to subtle wealth show offs, logos have been playing a huge part in the fashion industry for a century.

31

Oct

Top 5 most haunted places in Romania

Halloween is a world known celebration where people dress up as scary characters or real life people, decorate their houses and carve out pumpkins. However, many forget the roots of this holiday, as the initially frightening and sinister costumes have been wrapped in advertising campaigns and children stories, now not having such a grotesque look.

28

Iun

Trends: Worth buying or ephemeral?

Trend culture has seen a surge in the speed of new and up and coming “It” pieces. We used to categorize trends by decades, as everyone pictures the 70’s with flared torusers and the 90’s with low waisted jeans.

21

Iun

Green consumerism

We live in a world that is doomed to face disastrous consequences if we don’t do something impactful soon enough to stop the threat of global warming.

9

Iun

De-a V-ați Ascunselea

Dacă e un lucru pe care îl urăsc mai mult decât orice, acela sunt întrebările de genul „povestește unul dintre cele mai frumoase momente din viața ta sau o experiență care crezi că ți-a schimbat viața!”.

4

Iun

Måneskin - Rock 'n' Roll Never Dies

Cred că ați observat și voi că de mai bine de o săptămână tiktok-ul, discovery feed-ul de pe Instagram și recomandările de pe YouTube sunt inundate de Måneskin. Bănuiesc că majoritatea știți cine sunt aceștia, dar pentru necunoscători, Måneskin este o trupă rock din Italia care a câștigat Eurovision 2021.

28

Mai

Adolescenții - Workaholics în devenire?

Cred că toți avem săptămânile alea în care parcă toate deadline-urile ne “bântuie” și trebuie să lucrăm mai mult decât putem. Probabil că fiecare dintre noi a simțim nodul ăla în gât când știe că nu are gata niciun proiect, eseu sau orice altceva și trebuie terminate toate in aceeași zi.

26

Mai

Hai în Lazăr, dar nu prea

Acum câteva veri când tocmai intrasem în liceu, un tip pe care abia îl cunoscusem m-a întrebat, în ritualul specific conversațiilor formale (logic) în ce liceu sunt. Atât i-a trebuit să afle că am intrat în Sava: s-a schimbat imediat la față, cică nu aveam eu moacă de Sava. Recomandarea lui era să mă mut cât mai rapid din fundătura aia la un conac cu ferestre la bulevard: Lazăr.

21

Mai

Can we really follow our dreams?

There is this common misconception that a highly remunerative job and a huge house decorated in accordance with the latest interior design trends guarantee long term happiness and satisfaction.

19

Mai

20 de seriale politiste mai târziu

Pe vremea când în loc să dai scroll interminabil pe meniul Netflix butonai telecomanda, cu toții am dat cel puțin o dată peste un serial polițist/de mister. Primul serial pe care l-am văzut vreodată a fost un serial polițist, uitându-mă la seriale polițiste am învățat germană, mi-am făcut mai toate temele din clasele primare cu investigații și crime pe fundal...

18

Mai

Merită să-mi iau mașină la 16 ani?

Trebuie să recunosc că eu cel puțin până acum nu i-am prea văzut prin trafic. Cu toate astea, își pot asuma legal consecințele propriilor acțiuni. Școala este aceeași pentru toți, niciunul nu este scutit de a trebui să învețe legislația. Mașinile lor pot circula cu 50 de kilometri pe oră, aproape limita din oraș.

15

Mai

Vise piersicii

Mă strigă străzile. Țipă asfaltul când pășesc. Urlă piersicii după mine, urlă a strigoi și a fantome deșarte, dezbrăcate de adevăr.

12

Mai

Don’t blame me, I’m the victim

When you think of the word toxic, what is the first meaning that pops up in your mind? Whatever it may be, the official definition of toxicity is “the quality of being very harmful or unpleasant in a pervasive or insidious way”.

10

Mai

Așa, și?

Ți s-a întâmplat vreodată să îi spui chelnerului „Mulțumesc, la fel” când îți ura poftă bună? Așa, și? În 5 minute se uită, crede-mă. Genul acesta de situații se petrec mereu.

7

Mai

Fenomenul Justice League: Snyder v Whedon

Când auziți ”Zack Snyder's Justice League”, cel mai recent film apărut de la DC Extended Universe, există șansa să stați puțin pe gânduri și să vă întrebați ”Cum adică recent? Filmul ăsta nu a apărut acum câțiva ani?”. Răspunsul este simplu: ba da… și totuși… nu chiar.

3

Mai

Un Grande Vanilla Iced Latte, vă rog

Un mic disclaimer, pentru cei care preferă compania ceaiului, a băuturilor decaf sau a altor lichide – acest articol nu își propune să încurajeze în niciun fel consumul excesiv de cafea, ci doar să aducă un mic omagiu acestei mici plăceri a vieții și culturii care s-a format în jurul său.

29

Apr

Are you satisfied or just settled?

It used to be true - that our survival instinct is our single greatest source of inspiration. And we must apologize to both Charles Darwin and capitalism, because what they fought to explain and very much rightfully so - free competition -, is no longer the standing pillar of the struggle of human existence.

14

Apr

"Ceilalți", podcastul opiniilor - Interviu cu Rareș Antal

Acum ceva timp am dat peste un podcast pe Spotify și am fost plăcut surprinsă să aflu că acesta a fost realizat de un prieten destul de bun de-al meu, Rareș Antal. Podcast-ul se numește ,,Ceilalți”, are doar opt episoade ușor de urmărit, fiecare de maxim 30 de minute și abordează subiecte legate de politică, de probleme sociale sau de viață la modul general.

9

Apr

two-faced

glass and dust,
light and darkness,
I know my reflection well

7

Apr

We Accept You As Long As You Don't Exist

The EU claims its openness towards the LGBTQ+ community with 16 countries out of 27 legalizing same-sex marriage, all while offering support towards queer people. Yet, this idea is a mere façade for the actual harsh reality.

5

Apr

La o bârfă regală

În ultimele câteva săptămâni, rețelele de socializare au fost bombardate de celebrul interviu susținut de ducele și de ducesa de Sussex în prezența renumitei Oprah. Mai mult, acesta e disponibil doar pe CBS, program televizat din Statele Unite, ceea ce a stârnit și mai mult curiozitatea față de subiect.

2

Apr

Female Manipulator Music - Chemtrails over the Country Club de Lana del Rey

Îți sună cunoscut? Poți fi sigur/ă că printre acestea se află, cel puțin, un album al Lanei Del Rey. Dacă în continuare îți sună familiar, atunci probabil ai auzit și de noul ei album, Chemtrails over the Country Club, lansat pe data de 19 martie 2021, de Interscope Records și Polydor Records.

31

Mar

GRAMMYs or SCAMMYs?

The 63rd edition of the GRAMMY Awards has had the music industry in a continuous uproar since the nomination announcements and, with the winners finally in possession of their prizes, it seems as though the distaste of the public has been given renewed strength.

29

Mar

Ocean’s charisma - “Ocean’s Eleven”

Robbing the biggest casinos in the world never looked so good and never felt so easy. Cause Danny Ocean and Rusty Ryan stink of class, confidence, and making things work. Tonight, the house does not win.

24

Mar

Fă-te avocat, Săndele!

Cu siguranță ați avut de-a face sau ați stat de vorbă măcar o dată cu o persoană care nu se regăsește în domeniul în care lucrează. Sunt sute de mii de Săndei care lucrează prin avocatură, la fel cum sunt și sute de mii de Exacustodieni (da, există numele) care să lucreze în construcții.

22

Mar

WandaVision sau terapie gratis

Dragi fani Marvel, vă era cumva dor să ieșiti din sala de cinema absolut traumatizați după vizionarea unui film marca MCU? Grijuliu ca întotdeauna, Kevin Feige a reușit să găsească o metodă excelentă pentru a vă traumatiza în propriile case. Astfel, WandaVision este primul serial semnat de Marvel Studios și, totodată, dă startul fazei 4.

19

Mar

USA: din culisele admiterii la facultate

De câte ori nu v-ați pus întrebarea „Oare cum ar fi arătat viața mea dacă aș fi studiat în America? Cum ar arăta viitorul meu dacă aș aplica acum la facultate acolo?”.

17

Mar

Dacă ți-a plăcut cartea asta, de ce n-o încerci și pe asta?

Cred că orice cititor înrăit cunoaște acel sentiment când termină o carte pe care a adorat-o și nu poate trece peste dezamăgirea produsă de citirea ultimului cuvânt de pe ultima pagină. Trec zile, săptămâni, luni și chiar ani, și tot ce își dorește este să dea timpul înapoi și să o citească din nou pentru prima oară.

15

Mar

Tu te simți bine în pielea ta?

Insecuritățile au reprezentat, reprezintă și vor reprezenta mereu un subiect tabu, atât între copii și adolescenți, cât mai ales între adulți.

12

Mar

De pe Wattpad pe ecrane mari și mici

În ultimii ani, am fost martori la popularizarea francizelor de pe Wattpad și în mainstream și oricât de ciudat ar fi să urmărești fanfiction despre One Direction prinzând viață pe marele ecran, cu toții cunoaștem cel puțin o persoană care crede sincer că aceste serii de cărți își merită tot succesul.

11

Mar

Spring 2021 Trends

2021 is all about reinterpreting 2000’s trends as we all have seen this past year as well. From this season’s ‘it’ colours to fabrics and resurfacing brands, I will be walking you through the hottest trends, and how to dress like your favourite celebrities, on a budget.

6

Mar

Care-i faza cu mersul la psiholog?

Am început să scriu articolul ăsta cu o amintire tipică, „ce prost eram în a 5-a”, care mi-a readus în atenție câteva mituri despre psihoterapie. Pe scurt, prin clasa a șasea, o fată din grupul nostru a aflat de o colegă că merge la psiholog.

3

Mar

Sinestezia. Cu și despre al 6-lea simț

Imaginează-ți o lume în care vezi litere și numere ca fiind colorate, chiar dacă pe foaie ele sunt tipărite în font negru, sau în care sunete, nici măcar melodii, îți provoacă imagini vizuale, sau în care după ce pronunți numele oamenilor simți diverse arome în gură. Pentru tine, ce gust au secundele? Ce culoare au materiile ca să îți alegi caietele în funcție de asta? Nu, parcă ceva nu e în regulă. Grr! Cuvântul “închisoare” are gust de prosciutto și numele prietenei tale cele mai bune îți amintește de mirosul benzinei când deschizi ușa de la mașină. Complicat, nu-i așa?

1

Mar

Flori de noapte

Flori de noapte și de martie urlând triluri de apus
Soare de artie
Mantie de rtie.

26

Feb

"L’âge n’est pas un frein pour apprendre", plus ou moins faux

Quand on est bébé, on apprend à parler les langues natales sans aucune règle. Ce serait génial de pouvoir apprendre une langue sans avoir besoin de passer pour la grammaire, surtout que quand on entend le mot "grammaire" c’est souvent un signe de quelque chose de compliqué…

24

Feb

Sentimente

Câteodată nici eu nu știu de ce, uneori, mă simt așa – atât de tristă, atât de neimportantă... Parcă sunt prinsă, pur și simplu, într-un amalgam de sentimente rele care nu mă lasă să mă bucur de momentele ,,fericite” alături de cei din jurul meu.

22

Feb

Polarizarea politică, produs al social media

Majoritatea oamenilor care o să citească acest articol s-au născut într-un regim politic democratic și probabil s-au bucurat până acum de toate beneficiile pe care le aduce în viețile noastre.

19

Feb

Cinematography Sins: The disasters of film adaptations

Book to movie adaptations have long been one of the most debated upon topics by readers and viewers alike. The genres they fall under are of little importance; fans of the novels always find things to complain about in the screen adaptations, be they fantasy, classics, young adult, or science-fiction.

17

Feb

A fi sau a nu fi stresat

AMC ai două zile până la deadline, nu ai făcut nimic, pui mâna pe laptop într-un moment de exaltată motivație și sfârșești vizitând conturi de FB ale unor no-name.

15

Feb

Ziua îndrăgostiților: sărbătoarea tinerilor sau capcana marilor companii

Când vine vorba de Ziua Îndrăgostiților, chiar dacă suntem într-o relație sau nu, ne putem pune de acord cu privire la un aspect: această zi din an nu poate, sub nicio formă, trece neobservată. Fie că ești bombardat de postări ale cuplurilor care sărbătoresc, fie că treci pe lângă vitrinele magazinelor pline de căpșune în ciocolată, ziua de 14 Februarie mai mult ca sigur ți-a atras atenția într-un mod pozitiv sau negativ.

12

Feb

Gen Z. A study

Being curious about how generations have progressed over the years and given the recent mentalities as well as the fact that Gen Z has started being more outspoken about certain taboo subjects, I’ve decided to conduct a study to find out what teenagers really think.

8

Feb

The Quentin Tarantino wilderness

If you had a rebellious heart and dyslexia the 90s’Hollywood was nothing but heaven for you. We didn’t even have to wait for The Cold War to end, ‘cause the cinema had already shown us how much of a spoiled brat it can get even during it.

5

Feb

La ce seriale ne uităm în 2021

După haosul din 2021, cu siguranță, toți sperăm că 2021 va fi mai blând cu noi. Chiar dacă șansele de a te uita la un film la cinematograf, ca în vremurile bune, sunt mici, canapeaua și televizorul din sufragerie te așteaptă răbdătoare să găsești un serial pe care să îl vizionezi în exces.

1

Feb

Is Putin afraid of a YouTuber?

The wind of change is once again sweeping through Russian cities, threatening to open Kremlin’s gates and unveil its corruption scandals. This time, the wind has a name and it is Alexei Navalny.

22

Ian

In case you come back

i've got one page left for you
a blank beautiful page
in case you come back
i wouldn't want to start another notebook

18

Ian

Permisul de conducere și drumul Oliviei Rodrigo în topuri

Cred că nu sunt singura care dintotdeauna a visat la un moment ca scos dintr-un film despre maturizare: lumini moi, colorate, un drum singură pentru a-mi face ordine în gânduri și a-mi depăși tulburarea sufletească chinuitoare, și, bineînțeles, muzică de fundal pe măsură.

13

Ian

De ce iubim?

Știi sentimentul ăla de gol în stomac? Fluturii de care vorbește toată lumea, fiorul ăla mic dar însemnat?

11

Ian

Pandemia și răspunsurile pe care le vrem cu toții

E 9 martie 2020. Nu ai niciun fel de grijă în viață pentru că ești clasa a 10-a, BAC-ul nu bate la ușă, mai ai până trebuie să aplici la facultate și cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla e să te asculte la chimie la 7:30. Greșit.

2

Ian

Ce ÎȘI DORESC SAVIȘTII DE LA 2021

„Nu lăsa pe mâine ce poți face azi!” spune o vorbă din popor, fie că e vorba despre a învăța o limbă străină, a începe un curs de pictură, a urca într-o drumeție sau a-ți termina cartea preferată. Dar, a trecut ceva timp de când ne-am pierdut libertatea de a mai putea face tot ce vrem, când vrem, nu-i așa?

31

Dec

2020: A Year We Won't Forget

Looking back at 2020, we don’t really seem to remember anything else than the fact that a global pandemic had started. It has been indeed a very stressful year for all of us, with feelings like fear, uncertainty, and frustration reigning over our minds and hearts.

28

Dec

"After Hours” și albumele rătăcite în culisele Premiilor Grammy

Anul 2020 s-a mișcat cu încetinitorul, dar iată că am ajuns din nou în perioada nominalizărilor la premiile Grammy, și iată că tocmai anul acesta, care a fost atât de fructuos în ceea ce privește industria muzicală, cu o ironie care nu ne scapă în aceste momente de criză, este cel în care premiile Grammy au dezamăgit cel mai tare atât publicul, cât și premianții.

24

Dec

Copilul – erou de la “Sf. Sava”

Colegiul Național "Sf Sava", pe atunci numit Liceul de Matematică-Fizică “Nicolae Bălcescu”, a pierdut-o la Revoluție pe Diana Alexandra Donea, elevă în clasa a XII-a.

23

Dec

30+1: România acum 31 de ani

Acum un an am făcut greșeala să intru într-un Mega Image în ajunul Crăciunului. Nu am cumpărat mare lucru, dar până să ies din magazin trecuse mai bine de jumătate de oră. Am stat la ditamai coada, după o groază de persoane care-și făceau aprovizionarea pentru următoarele 3 luni, nu pentru ziua de Crăciun.

21

Dec

Cum a furat cringe-ul Crăciunul?

Netflix are multe producții proprii bune. Ca orice mare companie, este inevitabil să nu lanseze și filme mai puțin bune sau chiar dezastruoase.

18

Dec

Ascultați cântece de Crăciun vara sau sunteți normali?

În această lume, există două tipuri de oameni: cei care ascultă colinde în timpul verii și cei normali. Personal, mă încadrez undeva la mijlocul acestei clasificări, deoarece, cel puțin în ultimii doi ani, am început să ascult cântece de Crăciun din noiembrie până în ianuarie.

3

Dec

About The Woman Who Defied Feminism

“Equality of rights under the law shall not be denied or abridged by the United States or by any State on account of sex.” - the Equal Rights Amendment

2

Dec

Beth Harmon și “șahul nu e pentru fete”

Ți s-a întâmplat vreodată să sari de fericire de pe canapea datorită șahului ? Recunosc că, înainte de a urmări noua miniserie de pe Netflix, nu puteam spune că am trecut prin această experiență, de a viziona cu sufletul la gură un meci de șah.

27

Nov

Diary of an Overthinker

Overthinking is different for everyone. It can be about everything, from what to wear to whether or not you should marry the person you are with.

11

Nov

Diplomele nu-s de ajuns – Partea a Doua

Sunt convinsă că fiecare dintre noi a jucat, cel puțin o dată în viață, rolul cercetătorului, adică a fost pus în ipostaza de a afla cât mai multe informații relevante despre un subiect și a le trece prin filtrul propriei gândiri.

13

Nov

WINTER 2020 TRENDS

I know, I know, most people are allergic to the “Paris Hilton Era”, but hear me out: a respectable designer is always capable of convincing fashion enthusiasts that the newest trend is suitable for anyone.

11

Nov

Dark

Deși auzisem mai multe lucruri bune despre el, am tot amânat vizionarea lui până la recomandarea plină de entuziasm a unei prietene apropiate.

9

Nov

Scroll și double tap… in viața reală?

Să ne imaginăm cum am fi trăit în anii 80. Ne trezim la ora 6 auzind sunetul răsunator al ceasului deșteptător. Ne dăm jos din pat, ne urmăm rutina zilnică de igienă, mâncăm și după aceea ne începem ziua propriu-zisă. Nimic anormal până aici.

4

Nov

Gestionarea Timpului

Timpul...lumea începe și se sfârșește-n el. Ființa umană se raportează mereu la acesta, își planifică viața în funcție de ticăitul ceasului. Nimeni nu știe cât de repede sau de încet se scurge.

2

Nov

Edward Scissorhands

Nu putem spune că a trecut toamna fără să fi luat în considerare vizionarea unui film marca Tim Burton. De data aceasta, vă propun un clasic al acestui regizor, un adevărat basm modern, încadrat într-un decor incredibil de fantezist.

30

Oct

Un moment de respiro

Răsăritul. Soarele la zenit. Apusul. Sublimul amurg. Toată această fuziune de lumini și culori.

28

Oct

Looking for Alaska

Looking for Alaska este un serial Hulu (care poate fi vizionat pe HBO GO în România) inspirat după cartea cu același nume scrisă de John Green.

26

Oct

Diplomele nu-s de ajuns
– Partea Întâi : Inteligența Emoțională -

Am aflat și eu recent. Vestea m-a lăsat cu ochii în soare, iar în minte mi-a apărut imaginea unui angajat HR care aruncă la gunoi CV-ul meu atât de bine structurat, plin până la refuz de cursuri, olimpiade și, mai presus de toate, diploma aurită de la facultatea de top pe care o voi fi absolvit.

23

Oct

Book Club Sava

Liceul nostru se bucură de o gamă variată de cluburi și activități, iar numărul acestora continuă să crească de la an la an. La începutul lui iunie 2020, Delia Glăvan a preluat inițiativa, adresându-se pasionaților de lectură, și a reînființat Book Club Sava.

21

Oct

Mincinoșii

Nu demult am avut ocazia de a lectura capodopera lui Emily Jenkins, zisă și E. Lockhart, „Mincinoșii”, și pot spune că pentru o bună perioadă de timp nu am putut citi sau reciti orice altceva fără a căuta comparații între universul creat de E. Lockhart și orice alt univers ficțional.

23

Mai

The 5th Wave

Având potențialul să mulțumească toate categoriile de cititori, cartea “The 5th Wave” a lui Rick Yancey vă va ține sigur în suspans încă de la prima pagină. Am citit-o într-o singură zi, fiindu-mi imposibil să o las deoparte și, chiar și după doi ani, sunt încă la fel de entuziastă în ceea ce o privește.

18

Mai

Târgul liceelor din București 2020 în mediul online

Printre multele restricții luate cu scopul prevenirii răspândirii epidemiei de COVID-19, se numără și interzicerea organizării evenimentelor publice. Această decizie guvernamentală a afectat majoritatea evenimentelor de orice tip, inclusiv pe cele cu frecvență anuală

12

Mai

Interviu cu dr. Radu Zamfir

Radu Zamfir este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați medici primari în Chirurgie generală, recunoscut pentru numeroasele intervenții chirurgicale performate și pentru rolul său vital în Agenția Națională de Transplant.

6

Mai

Ziua porților deschise

Zilele lunii mai sunt marcate în calendarul savist drept zile de mare importanță. Pentru cei aflați încă în gimnaziu, ca o modalitate de a vizita locul ce va constitui pentru ei o a doua casă timp de patru ani, iar pentru elevii saviști, un adevărat prilej de sărbătoare.

1

Mai

“Un deceniu de împliniri mărețe”

Bine ați venit în București, capitală europeană din 2007! Înaintăm cu dificultate prin noroaie și mocirla, într-o metropolă în care 200 de străzi nu sunt încă astfaltate, însă promisiuni mărețe sunt puse la înaintare.

24

Apr

All the bright places

Afecțiunile psihice au fost și încă sunt catalogate drept un subiect greu de abordat, mai ales în cazul adolescenților. Conform datelor WHO (World Health Organization) în întreaga lume, 20% dintre copiii și adolescenții cu vârsta între 10 şi 19 ani prezintă tulburări psihice, iar 40% dintre aceștia au cel puțin o tentativă de suicid. Aceste procente sunt în continuă creștere din cauza nediagnosticării, respectiv netratării acestor afecțiuni, deoarece majoritatea părinților neglijează simptomele care apar în comportamentul copiilor lor, considerându-le „tentative de atragere a atenției” sau „stări specifice vârstei”.

31

Mar

The originals

O problemă pe care am avut-o dintotdeauna și cu care foarte mulți oameni se confruntă este procrastinarea. Societatea noastră o numește problemă, din simplul fapt că pericliteaza productivitatea comunității.

28

Mar

Îndemn

Să iubești ceea ce faci...
Probabil unul dintre primele lucruri pe care le am învățat fiind elevă la „Sf. Sava”. Orice ai face, fă din suflet, fă din inimă și vei vedea rezultatele .

4

Jan

Lolita - Vladimir Nabokov

Din cauza subiectului său extrem de șocant, pasiunea unui bărbat matur pentru o fetiță de doisprezece ani, romanul Lolita a fost respins de editori foarte mult timp, fiind publicat în Statele Unite abia dupa apariția sa in Franța.

25

Ian

Meșterul Manole

"Pe scurt,
Un păianjen s-a strecurat cu tupeu
La mine-n liceu ..."

3

Feb

Inspiraţia: Love-Hate

Azi sunt poetă, iar poezia mea sunt oamenii din jur. Vântur pe Bulevardul Regina Elisabeta și în mintea mea e poezie – poezia mult-iubitului Cișmigiu din stânga mea, poezia tipului care îi cere o brichetă nefumătoarei din mine, poezia cafelei pe care urmează să mi-o comand.