Ce ÎȘI DORESC SAVIȘTII DE LA 2021

„Nu lăsa pe mâine ce poți face azi!” spune o vorbă din popor, fie că e vorba despre a învăța o limbă străină, a începe un curs de pictură, a urca într-o drumeție sau a-ți termina cartea preferată. Dar, a trecut ceva timp de când ne-am pierdut libertatea de a mai putea face tot ce vrem, când vrem, nu-i așa? Cu toții am trecut și încă trecem printr-o perioadă nouă, imprevizibilă, de durată, mai grea pentru unii decât pentru alții, ce devine mai înspăimântătoare pe zi ce trece din cauza acestor lucruri... Deși ultimele luni au demonstrat că firea umană se poate adapta, în condiții propice, diferitelor situații la care este supusă, o problemă majoră a acestor timpuri este rutina zilei de azi și a celei de mâine, ce poate fi un factor accentuant al lipsei de motivație în diverse activități.

Însă nu putem spune că nu am învățat nimic! Poate că una dintre cele mai importante lecții este faptul că a-ți plânge de milă, a judeca, a te enerva și a aștepta să fii compătimit nu te va duce nicăieri! Ar trebui să profităm de vacanța mult-așteptată și bine-meritată, pentru a ne acorda nouă înșine câteva momente de introspecție.

La finalul unui an atât de bizar, pe care l-am petrecut aproape în întregime în pandemie, am întrebat câțiva saviști ce rezoluție au/ce își doresc pentru 2021:

August și septembrie, lunile dintre bacalaureat și începerea facultății, atunci îmi voi pune planul măreț în aplicare: un road-trip cu prietenii mei prin Europa (sau România, dacă situația nu se schimbă), având acum cu toții permis de conducere. Sună puțin insane, nu? Mie îmi sună a cea mai frumoasă vacanță de vară... #existăviațădupăbac!

În 2021 îmi doresc să accept faptul că nu toate lucrurile o să iasă așa cum îmi doresc, să reușesc să mă adaptez la ce mi se pune în cale, să accept că am un corp care trebuie hrănit și că trebuie să mănânc! Și mi-aș dori tare mult să vizitez 5 țări străine!

Ca țintă pentru futurist-sunătorul 2021, rămân loială expresiei „țara arde și baba se piaptănă" și îmi propun să respect, în plin cadru apocaliptic, mundana rezoluție de a mă culca devreme în fiecare seară, indiferent de ziua săptămânii. Ambițios țel pentru un copil al secolului 21 și elev de an terminal pe deasupra, știu, dar simt că este ingredientul magic care îmi lipsea pentru a atinge fericirea. Voi reuși imposibilul de a mă odihni deplin, zilele se vor lungi într-un mod minunat de productiv, voi avea energia necesară să termin de citit cărți încă necitite din bibliotecă înainte de a părăsi cuibul, poate chiar mi se vor estompa găurile negre de sub ochi.

Nu pot decât să privesc cu entuziasm și cu emoție acest exercițiu de introspecție, meditație și redescoperire prilejuit de finalizarea parcursului meu liceal. Întrucât arta mă aduce mai aproape de frumosul ființei umane, alegerea facultății de regie film este continuarea firească a unui demers ales timpuriu și singura modalitate prin care mă pot desăvârși ca om.

Cred că fiecare dintre noi își propune ca în anul care vine să devină o mai bună versiune a sa (de la a mânca mai sănătos până la a citi mai mult sau a se apuca de sală). Știm cu toții că aceste planuri rareori sunt și finalizate. Consider o rezoluție potrivită pentru 2021 aceea de a mă axa și pe planuri de scurtă durată și de a-mi dezvolta abilitatea de a mă adapta cu ușurință în toate situațiile.

În 2021 vreau să mă bucur de viață: de prietenii mei, de natură, de cafea, de familie, de poezii, de răsăriturile din Vamă (și de peste tot), de mirosul de magnolii, de razele soarelui, și mai ales, de mine. Vreau să fiu fericită.

Vreau să mă trezesc (la realitate)! Să conștientizez cu adevărat că există viață după liceu și să balansez conceptul de a trăi cu a învăța din prezent în scopul de a mă opri din procesul de over-thinking.

Pentru mine anul 2021 reprezintă un nou început. În continuarea ultimelor 366 de zile care au reprezentat un infern căzut peste omenire, privesc noul an ca pe un început apoteotic. Desigur că probabil nu va fi în totalitate așa, cel puțin nu la început. Stresul viitoarelor examene, al pandemiei și al unei lupte interioare cu mine însumi va fi încă acolo, dar dacă ar fi să hotărăsc un cuvânt definitoriu pentru 2021 acesta clar ar fi: renaștere.

Pentru mine, câteva dorințe pentru anul 2021 ar fi să apreciez mai mult perioada de licean sau cât a mai rămas din ea, ultimele luni până la majorat, să mă focusez mai mult pe mine și pe evoluția mea, să creez o groază de amintiri alături de oamenii geniali din viața mea și să aduc cât mai multe zâmbete pe buze.

Mi-ar plăcea să spun că la sfârșitul fiecărui an fac o listă plină de obiective mărețe și inovative, de care să mă și țin pe parcursul celui următor. Surprinzător sau nu, de multe ori planurile sunt date peste cap, plus că până acum nu am fost genul de persoană care își notează rezoluții. Totuși, cred că ceea ce îmi doresc cel mai mult să obțin în 2021 ar fi experiențe noi. Aș vrea să investesc mai mult în pasiunile mele sau pur și simplu să încerc ceva care să mă scoată din zona de confort, pentru că, ținând cont de monotonia adusă de pandemie, simt nevoia de o mutare câștigătoare după un șir de remize.

Anul acesta a fost o harababură totală mai pe toate planurile personale, în special ale unui elev. Însă, un lucru am simțit că am avut pe deplin (sau iluzia că l-aş avea): timp. Timp am avut în abundență să fac ceea ce mi-am dorit şi să îmi rezolv nevoile academice. Acum că aceste preocupări sunt aproape pe sfârşite şi că noul mult aşteptat an sugerează o posibilă revenire la "normalitate", timpul în plus care îmi dădea o anume siguranță se va reduce considerabil. Aşadar, eu caut să pot să îmi organizez timpul rămas cel mai bine cu putință, să pot să îmi fac un program acceptabil structurat şi să nu mai procrastinez ce am de făcut (din simplul motiv că nu va mai fi timp). Sper doar că toată lumea s-a bucurat de timpul avut din belşug, prin orice mijloc posibil, şi că anul 2021 nu va debalansa prea tare felul în care ne-am obişnuit să treacă zilele în directa şi indirecta carantină.

Mă gândesc la activism, mă gândesc la voluntariat, la spaniolă sau la admiterea de la anul. Dar până la urmă, cred că pot să le iau pe toate și să le înglobez în următoarea mare rezoluție: indiferent de cursul anului 2021, de zi, oră, săptămână sau secundă, o să fiu cea mai bună variantă a mea. O să fiu sinceră, deschisă, o să-mi văd calitățile și defectele, o să pun întrebări și o să caut răspunsuri, o să profit de fiecare clipă de 2021 ca să mă construiesc și definesc așa cum am vrut, vreau și o să vreau să mă văd poate în 2031.

Așa cum spuneam, mai mult sau mai puțin marcați de pandemie, saviștii au reușit să-și păstreze simțul realității și au formulat rezoluții diferite, precum propriile universuri lăuntrice.

articol scris de Ilinca Drăgușanu și Iulia Lazăr