De pe Wattpad pe ecrane mari și mici

În ultimii ani, am fost martori la popularizarea francizelor de pe Wattpad și în mainstream și oricât de ciudat ar fi să urmărești fanfiction despre One Direction prinzând viață pe marele ecran, cu toții cunoaștem cel puțin o persoană care crede sincer că aceste serii de cărți își merită tot succesul. Pentru a evalua lucrurile cât de cât cinstit și fiindcă am fost eu însămi cândva fan, astăzi analizăm 3 motive pentru care producțiile Wattpad merită văzute și luate în semi-serios, la pachet cu încă 3 pentru care ar fi fost mai bine să rămână pe Wattpad.

#1 Speranță și așteptări

O parte bună a succesului francizelor precum ,,After” și ,,The Kissing Booth” e că dau speranță scriitorilor amatori că ar putea, la rândul lor, să aibă succes. ,,After”, de Anna Todd, este, la origine, fanfiction despre One Direction, iar Beth Reekes, autoarea ,,The Kissing Booth”, avea doar 15 ani când a publicat prima carte pe Wattpad...

...și poate tocmai de-asta fac și atât rău. Ambele serii depind în totalitate de toxicitatea relațiilor pe care le prezintă, iar piața-țintă, pre-adolescente și adolescente până în 16 ani, nu e complet capabilă să citească aceste lucruri și să le vadă normalizate cu scuzele că dragostea adevărată nu ține cont de reguli și că iubirea trebuie să fie irațională fără a-și seta inconștient niște așteptări complet nesănătoase. Seriile de genul învață, chipurile neintenționat, generații întregi de fete să se mulțumească cu bărbați violenți și manipulatori, sub pretextul că, în mod evident, dacă e mai ,,pasional”, te iubește mai mult. Da, drama prinde la public, și da, o relație nesănătoasă e plină de dramă, dar când acestea sunt singurele exemple pe care le primesc atâtea fete, există clar o problemă.

#2 Accesibilitate și personaje

Seriile de cărți de pe Wattpad care au primit ecranizări, deși cam dureros de citit și de privit pentru mine personal, sunt extrem de accesibile pentru o gamă largă de oameni, cu experiențe variate, din medii diferite și de orice vârstă. Nu au cine știe ce premise profunde, referințe obscure sau pur și simplu pretențiile altor francize. Când ai chef de ceva ușor, fără inelectualisme și ce poți să consumi și după o zi lungă fără să simți cum te ia durerea de cap, nimic nu merge mai bine decât cărțile și filmele de genul.

Din nefericire, însă, seriile cu cel mai mare succes de pe Wattpad nu sunt cu adevărat calitative, pentru că personajele sunt absolut unidimensionale și acțiunea făcută doar de dragul de a decurge cât mai repede și de a ține cititorul în priză. Încercând să descrii personajele feminine într-un cuvânt, descoperi, de obicei, că numai unul îți trebuie, iar 90% din monologul lor nu trece testul Bechdel, pe când majoritatea băieților nu pot fi puși decât în două categorii: personaje ,,pozitive", împotriva cărora în viața reală ai obține un ordin de restricție, și genul care sunt acolo doar ca pioni, pentru a propulsa acțiunea, și față de care nu simți vreun atașament ca cititor/privitor, fie ele pozitive sau negative.

#3 Râsete și convorbiri

Din poziția unui om care poate să facă diferența între relațiile ireal de nesănătoase care i se prezintă și realitatea la care trebuie să aspire, e amuzant să te uiți la producțiile Wattpad. Situațiile și reacțiile exagerate sunt atât de absurde și de specifice creațiilor de pe platformă, încât a devenit un stereotip: cel mai urmărit serial de pe Netflix, ,,Bridgerton”, e numit de mulți o poveste Wattpad tocmai din acest motiv.

Dar ce face o poveste stereotipică Wattpad? E destul de simplu: e de ajuns ca majoritatea problemelor să fie cauzate de o lipsă crasă de comunicare și minciună. Rar există alte impedimente, și oricât de dramatic și captivant ar fi să urmărești personaje cum mint și tac când ar putea să vorbească, se învechește repede și devine cel puțin agasant.

Acestea fiind spuse, e important să ținem cont că aceste cărți, deși ecranizate acum, au apărut acum aproape 10 ani: ,,The Kissing Booth” în 2011, iar ,,After” în aprilie 2013. Odată cu transformarea internetului din era culturii de șoc într-o comunitate mai prietenoasă, mai inclusivă și mai educativă, s-a schimbat și conținutul disponibil pe Wattpad, pe fanfiction.net și pe majoritatea altor platforme pentru scriitori/creatori de conținut.

Eu, recunosc, încă folosesc Wattpad - când mă mai simt nevoia de ceva ușor, siropos și satisfăcător, numai Wattpad mă poate ajuta. În 2021, pe Wattpad găsești povești de toate genurile, printre care, da, se mai strecoară și poveștile stereotipice, dar cea mai mare parte sunt povești care includ reprezentare rasială, etnică, religioasă, diferite sexualități, personaje bine conturate, și o premisă și acțiune care te fac sincer să gândești, să simți, și care te prind, păstrându-și totuși farmecul specific și accesibilitatea, ultimele relicve ale Wattpad-ului de la începutul anilor 2010.

Îmi pare rău că Wattpad e judecat după produsul trecerii în mainstream a cărților de genul ,,After”, când e o platformă cu atâtea de oferit și cu atâta potențial, dar aș spune că la urma urmei, nu producțiile Wattpad sunt cele mai nereușite filme. Tot ce contează e să știi cât să le iei în serios. Până iese următorul ,,After”, abia aștept să văd cum și ,,The Kissing Booth 3”, care apare anul ăsta, va avea, tipic francizei, fix aceeași premisă ca primele două.


articol scris de Ilinca Sotirescu

graphic designer: Dragoș Puiu