Diplomele Nu-s De Ajuns - Partea a 3a : Oralitate si Munca in Echipa

Nouă, oamenilor, ne place să ascultăm povești. Ne fascinează. Însă, aflați în ipostaza de povestitor, suntem adesea copleșiți de un sentiment stânjenitor, care parcă trage acel fermoar invizibil peste buzele noastre. Nu e ușor să devii un vorbitor desăvârșit, deoarece, pe lângă încredere în sine și carismă, trebuie să exersezi continuu pentru a stăpâni această artă a oratoriei.

Domeniul dezbaterilor este un domeniu care explorează fiecare aspect al vorbitului în public: prezentarea ideilor, mimica, gesturile, intonația etc. Dar, pe lângă faptul că modul în care speaker-ii transmit informația este complementar, este esențial ca membrii unei echipe să fie compatibili, atât din punct de vedere al trăsăturilor de personalitate, cât și al felului în care se organizează. Aici intervine un alt soft skill indispensabil, și anume teamwork-ul.

Teo, Elena și Tania formează una dintre echipele clubului de dezbateri al liceului. Cele trei au avut o evoluție surprinzătoare, atingând, într-un singur an de activitate, un punct al carierei pe care alții îl ating, în mod normal, doar la finalul anilor de liceu. Ele atribuie această performanță atât pregătirii intense și muncii îndelungate, cât și contribuției aduse de instructorul lor, Tudor Mușat. Fost savist și absolvent Cambridge, Tudor și-a început cariera de debater în liceu și a continuat să-și urmeze pasiunea și la facultate, mai apoi având ocazia de a instrui două echipe ale Sava Debate Club. Fetele l-au descris ca fiind “omul [nostru] de temelie, modelul [nostru] în viață, cel mai minunat om care există, persoana căreia îi datorăm cel mai mult, cu care am avut o chimie instantă și care ne ajută să creștem din toate punctele de vedere”.

1.       Care considerați că este trăsătura comună care vă unește?

Elena: “Cred că o anumită nuanță de curiozitate, direcționată către a afla despre politici noi, mișcări care apar în lume. E dorința de a avansa. Nu neapărat în numere, cât în senzația aia că 'am ținut un discurs de care sunt mândră' sau 'mă bucur că mi-a venit ideea asta'.” Tania : “Într-adevăr, mereu ne dorim să cunoaștem mai multe, să evoluăm ca oameni, să ne îmbunătățim abilitățile.” Teo : “Pe lângă asta, e vorba și de plăcerea de a ne auzi vorbind. Sau dorința de a-l face mândru pe Tudor.”

2.       Cât de important este limbajul corpului din timpul unui discurs?

Tania : “La debate, arbitrul te judecă după trei criterii: conținut, strategie și stil. Stilul reprezintă modul în care fiecare vorbitor se exprimă: de la accent și tonalitate, până la gesturi. Evident că mimica e importantă, deoarece în felul ăsta poți realiza o concordanță cu mesajul pe care vrei să îl transmiți.” Elena : “Desigur, stilul poate ajuta foarte mult strategic, poate ajuta la modul în care livrezi informația arbitrului. Există șansa să ai argumente foarte bune, dar să nu știi să le explici, și atunci toate acele idei ajung 'sub preș', deoarece nu au fost recepționate cum trebuie.”

3.       Care este atitudinea care ar trebui adoptată în fața unui oponent mai agresiv din punct de vedere al modului de exprimare, al limbajului?

Elena: “Chestia asta vine mai mult din interior: modul în care tu te raportezi la ține însuți, lăsând la o parte alți factori externi. Mi se pare că, indiferent cine e în fața mea, nu îmi poate influența felul în care mă percep eu în dezbaterea respectivă. Ține mai mult de cum mă raportez eu la dezbatere și la cum vreau să fiu eu în acea dezbatere.” Tania : “Din păcate, contrar celor spuse, comportamentul ăsta, adică prezentarea argumentelor într-un fel foarte agresiv, e mult prea apreciat.”

4.       Cum te asiguri că arăți respect față de anumite subiecte sensibile în timp ce îți prezinți ideile?

Teo: “Foarte rar întâlnești debateri care folosesc tente rasiste, sexiste, homofobe în discursurile lor. Fiecare competiție are, în Organizare, un Departament de 'Equity', un 'Equity Officer' și niște reguli foarte bine stabilite care îți garantează descalificarea dacă încalci granițele bunului simt. O bună soluție de a arăta respect în cazul unei moțiuni care vizează o anumită minoritate sau ceva de genul ar fi să îți imaginezi că cineva din acel grup este în aceeași cameră cu tine.”

5.       Care este una dintre valorile care va persista în voi și după terminarea acestei cariere?

Teo: “Pentru mine, debate-ul e activitatea aia care mi-a oferit, în sfârșit, un sens al identității. Îmi place să vorbesc, îmi place să mă aud vorbind, îmi plac subiectele abordate, mai ales cele legate de economie și politică. Dezbaterile mă ghidează spre o carieră, spre ce vreau să fac mai departe.” Tania: “Eu îmi imaginez debate-ul ca o lume aflată în afara realității. Este o atmosferă atât de frumoasă când vezi toți oamenii aceștia dornici să afle cât mai multe, să participe la discuții, să rămână curioși, să se auto-depășească. Cred că și eu am adoptat această dorință de a face mai mult; dezbaterile m-au învățat că niciodată nu știu suficient de multe. Totodată, mi-am dezvoltat și o anumită empatie față de diferite grupuri și probleme sociale.” Elena: “Debate-ul m-a dezvoltat în foarte multe arii din viața mea, dar dacă ar fi să aleg un aspect pe care dezbaterile mă ajută să îl gestionez ar fi să mă lupt cu perfecționismul meu. Debate-ul îmi arată, cu fiecare ocazie, că e imposibil să faci lucrurile sută la sută perfecte din toate punctele de vedere și că e foarte ok să faci greșeli. Nici nu cred că e atât de multă frumusețe în perfecțiunea asta, cât e în procesul de a îți îmbunătăți zonele slabe.”

Tania, Elena și Teo au o dinamică de echipă deosebită. Pe cât de asemănătoare sunt în entuziasm și tenacitate, pe atât sunt de diferite în trăsături de comportament, în temperament și în abordarea diverselor situații. Sunt convinsă că tocmai personalitățile unice ale fiecăreia au condus la închegarea lor ca grup.

Sava Debate Club își deschide ușile pentru cei interesați în fiecare an, în toamnă. După vizionarea unui meci demonstrativ în biblioteca liceului, doritorii se înscriu pe o listă, urmând apoi să participe la întâlniri săptămânale unde sunt instruiți. Rămâne la latitudinea fiecăruia dacă dorește sau nu să continue pe această cale, însă rezultatele efortului depus se dovedesc a fi uimitoare pentru dezvoltarea personală și academică. Dezbaterile reprezintă o metodă excelentă de a-ți îmbunătăți o gama largă de soft skills, precum research, time management, gândire critică, persuasiune, oratorie, teamwork etc. Pentru mai multe informații despre acest club, le puteți contacta pe Tania (@acsinte_tania), Elena (@elenaradulescuu) și Teo (@teo_alexia) pe paginile lor de Instagram.


articol scris de Sonia Adorean