Edward Scissorhands

Nu putem spune că a trecut toamna fără să fi luat în considerare vizionarea unui film marca Tim Burton. De data aceasta, vă propun un clasic al acestui regizor, un adevărat basm modern, încadrat într-un decor incredibil de fantezist. Este vorba despre Edward Scissorhands, un film care împletește cu succes trei genuri cinematografice: drama, comedia și romantismul. În rolurile principale, avem ocazia să privim unul dintre cele mai celebre cupluri ale anilor ‘90 de la Hollywood, Johnny Depp și Winona Ryder.

Având premiera în anul 1990, filmul surprinde un personaj cu totul diferit față de toți ceilalți oameni. Acțiunea se petrece într-o lume artificială, dominată de culori pastelate, dar întâlnim protagonistul tocmai în vârful unui munte întunecat, într-un conac gotic și aparent abandonat. Edward este creația nefinalizată a unui inventator care, din nefericire, a decedat, lăsând biata ființă cu foarfece, care ar fi trebuit să fie provizorii, în loc de mâini.

Peg Boggs, vânzătoare de cosmetice Avon, membră distinsă a acestei societăți pastelate, îl găsește pe Edward în conacul bântuit și, fiind mișcată de singurătatea lui, decide să îl primească în casa ei, tratându-l ca pe un membru al familiei. Reacțiile vecinilor la apariția neașteptată a tânărului în comunitatea lor sunt împărțite datorită atât fizicului său straniu, acesta având chipul brăzdat de cicatrici și, bineînțeles, foarfece în locul mâinilor, cât și al comportamentului bizar și inocent al unei ființe care nu a experimentat niciodată o relație interumană de orice tip. Astfel, unii localnici se îndrăgostesc la prima vedere de puritatea lui Edward, iar alții sunt reticenți și nu au încredere în aspectul lui fizic. După scurt timp, băiatul se îndrăgostește de fiica lui Peg, Kim Boggs, care avea la rândul ei sentimente față de el. Este tragic faptul că, oricât ar încerca tânărul să se integreze în societate, aceștia ajung să îl respingă, deoarece se simt amenințați de înfățișarea lui diferită. Ce se întâmplă mai departe cu Edward și povestea sa de dragoste cu Kim vă las să descoperiți pe cont propriu.

Deși Edward Scissorhands nu se află pe lista celor mai bune filme regizate de Tim Burton, contrastul dintre esență și aparență a fost foarte bine realizat. Societatea în culori pastelate, care pare a fi desprinsă din desene animate, se dovedește a fi plină de oameni egoiști, bârfitori și răi. La polul opus îl regăsim pe Edward care are o înfățișare stranie și pentru care este judecat cu asprime și marginalizat. Însă, în spatele cicatricilor și a foarfecelor, se regăsește sufletul pur al tânărului, care a depus eforturi de a fi acceptat într-o comunitate de oameni care au ignorat complet aspectul moral al acestuia.

Din punctul meu de vedere, Johnny Depp a excelat în rolul său din acest film, reușind să surprindă cu acuratețe personalitatea inocentă a lui Edward, intrând cu totul în personaj. Fiind deja considerat un actor emblematic al filmelor produse de Tim Burton, pot spune că prestația lui nu m-a dezamăgit niciodată. Deși a avut de-a face cu foarte multe roluri complicate, el a reușit, de fiecare dată, să le stăpânească.

Dacă aveți intenția de a intra în spiritul toamnei prin vizionarea unui film, Edward Scissorhands este o alegere potrivită, deoarece, cu siguranță, vă va aduce un zâmbet pe buze.


articol scris de Loredana Filip