If this is on your FYP, it's a sign to stop scrolling

Ipoteza de la care noi am pornit susține că acest scrolling într-o mulțime infinită de conținut afectează atât în mod pozitiv, cât și în mod negativ psihicul nostru. Că să înțelegem mai bine cum percepe fiecare așa-zisul „fenomen” TikTok, am elaborat un formular ce cuprinde diverse întrebări despre impactele acestuia asupra adolescenților, iar răspunsurile ne-au fost de folos și ne-au dat de gândit.

Unul dintre lucrurile care atrag substanțial utilizatorii pe această aplicație este algoritmul bazat pe inteligență artificială care ne creează un feed format numai din interesele, pasiunile noastre și ne închide într-o bulă din care nu am mai vrea să ieșim. De aceea, oamenii petrec pe TikTok, în medie, o oră sau chiar mai mult într-o zi. Răspunsurile primite ne-au convins că, pe lângă faptul că vizualizăm lucruri care sunt în concordanță cu realitatea trăită de noi, TikTok-ul oferă și conținut interactiv și chiar educativ, de la rețete până la simple curiozități despre teme diverse. Majoritatea persoanelor care au răspuns întrebărilor noastre consideră informațiile regăsite pe Tiktok relevante.

Printre aspectele care au fost cele mai promovate de această aplicație se numără conceptele de sănătate mintală, body image și imaginea unei vieți perfecte. Dacă pe unii i-au ajutat din punct de vedere informativ, pe alții i-au îngrijorat sau chiar afectat.

Odată cu începerea pandemiei, majoritatea adolescenților au experimentat diverse stări de frică, incertitudine, singurătate și stres. Ca urmare, Tiktok-ul a devenit un mediu de exprimare unde tema sănătății mintale a fost foarte discutată. Pe mulți i-a ajutat acest trend pentru a conștientiza că nu sunt singurii care se confruntă cu astfel de probleme. Individual, oamenii ar fi internalizat aceste trăiri negative, lucru care poate i-ar fi afectat și mai tare, creând un ciclu continuu de nesiguranță. Însă, având posibilitatea de a se exprima și văzând că problema lor este validată, au trecut prin pandemie cu mai multă ușurință. Deși Tiktok a avut un impact pozitiv pentru starea noastră de spirit, este foarte important să existe un echilibru când se discută despre sănătatea mintală, dat fiind faptul că este un subiect sensibil.

TikTok-ul a facilitat intensificarea standardelor de frumusețe existente în mediul online. Fie că vorbim despre celebrități sau oameni obișnuiți, fiecare vrea să își creeze o imagine cât mai plăcută pentru audiența sa. Evident că impactul va fi unul pozitiv pentru persoanele respective, atrăgând complimente și urmăritori, însă o mare majoritate a utilizatorilor sunt afectați de standardele inevitabil setate. Am observat că mulți oameni adoptă aceste norme sociale și sunt supuși la rândul lor acestora, dorind să le atingă, conștient sau nu, lucru care are un impact negativ asupra modului în care se raportează la ele însele.

Încă dinainte de apariția Tiktok-ului, cu toții romantizam ideea de viață perfectă și ne trezeam visând cu ochii deschiși la un viitor desăvârșit. Această aplicație a identificat această tânjeală umană către un absolut și o hrănește prin videoclipuri nerealiste care evidențiază doar părțile frumoase ale vieții. E important, însă, să ne amintim că, în spatele acestor videoclipuri perfecte, se ascunde o viață imperfectă. Dat fiind că trăim într-o societate capitalistă în care oamenii sunt într-o continuă fugă după bani, această competiție bazată pe statutul social va exista oricum. Prinși în această comparație interminabilă, oamenii uită să mai fie fericiți și atenți la lucrurile mici, dar cu o însemnătate mare. Prea puțin vom fi motivați de acest tip de conținut, pe cât va fi accentuată această întrecere continuă care creează nefericire.

Este puțin îngrijorător că de la vârste foarte mici, copiii sunt expuși acestor norme sociale, precum cele două menționate anterior, pentru că lor le este mult mai greu să privească peste valul artificialității, să distingă ce trebuie preluat și ce nu din conținutul de pe Tiktok. Chiar dacă nu ar fi existat conținut negativ, această aplicație ar afecta oricum atenția și răbdarea noastră, lucru care este și mai periculos pentru cei mici care abia învață cum să-și dezvolte aceste însușiri. Ne bucurăm totuși că majoritatea celor care au răspuns la formular sunt de acord că această aplicație este nocivă din punct de vedere social și psihologic pentru vârste fragede. Deși conștientizarea acestui lucru nu e suficientă, ea reprezintă primul pas către prevenția impacturilor negative.

Cu toate că studiile și psihologii susțin vehement renunțarea la orice tip de social media, conștientizăm cu toții că această soluție este greu de realizat, mai ales acum, într-o pandemie, unde online-ul a rămas unica varianta de a te conecta cu cei dragi și de a-ți continua educația. La asta contribuie și presiunea din partea colectivului de a fi mereu la curent cu ceea ce se întâmplă pe aceste rețele, pe care majoritatea din cei care au completat formularul o simt.

Totuși, am întrebat oamenii ce ar face dacă această aplicație nu ar mai exista. Cei mai mulți au răspuns cu activități academice, hobby-uri sau somn. Există deci o dualitate între conștientizarea că Tiktok-ul ne ocupă un timp prețios care ar fi putut fi destinat altor lucruri și nevoia de a vedea constant aceste videoclipuri scurte ce ne oferă o stare de bine.

Unul dintre răspunsurile primite când am întrebat ce ne oferă TikTok-ul a fost “totul și nimic”. Pentru noi, acesta sintetizează mesajul articolului nostru. Mediul online reprezintă o sursă infinită de conținut din care prea puține informații sunt relevante. Deși avem impresia că ceea ce urmărim este util, foarte multe dintre TikTok-uri sunt redundante. Probabil că aflăm câteva lucruri noi, dar merită oare să petrecem atât timp pentru a le găsi?


articol scris de Eva Grosu și Tania Acsinte

graphic designer: Dragoș Puiu