Fenomenul Justice League: Snyder v Whedon

Când auziți ”Zack Snyder's Justice League”, cel mai recent film apărut de la DC Extended Universe, există șansa să stați puțin pe gânduri și să vă întrebați ”Cum adică recent? Filmul ăsta nu a apărut acum câțiva ani?”. Răspunsul este simplu: ba da… și totuși… nu chiar.

În noiembrie 2017, Warner Bros. avea să încânte fanii supereroilor DC cu încă un film, ”Justice League”, aducându-i împreună pentru a vedea, pentru prima oară, formarea legendarei echipe. Deși Zack Snyder începuse să regizeze producția, acoperind o bună bucată din aceasta, din nefericire, a fost nevoit să se retragă din proiect din cauza unei tragedii neașteptate din familia lui, anume, suicidul fiicei sale. În locul lui Snyder, casa de producții i-a predat ștafeta lui Joss Whedon, care urma să continue, după mega succesul pe care l-a cunoscut cealaltă lucrare a sa, regia primelor două ”Avengers” de la studioul rival de film, Marvel. În ciuda faptului că acesta trebuia, inițial, să rescrie doar o părticică din producția lui Snyder, a ajuns, ulterior, să se extindă chiar și către o oarecare refacere. Cu toate aceste modificări, filmul avea 4 ore și din cauza mai multor controverse, cei de la Warner Bros. au decis să îl reducă la nu mai mult de 2 ore. În urma lansării, recenzii mixte se bat cap în cap, dar este acceptat cu bune și rele pentru că fanii înfocați ai benzilor desenate au în sfârșit ocazia să vadă pe ecran personajele lor preferate.

De ce există această dezamăgire și nemulțumire? Pentru că Zack Snyder i-a obișnuit pe fanii universului cinematografic DC cu abordări mult mai profunde și serioase, în “Man of Steel” și “Batman v Superman”, iar Whedon și-a lăsat amprenta mai comercială în “Justice League”, aducând în discuție o variantă a poveștii care să prindă un public mai larg. La vreo lună, două, după premieră, apare o petiție în care se cere ”The Snyder Cut”, fanii dorindu-și să vadă filmul cu viziunea originală. Până în 2019, ”The Snyder Cut” devine un fenomen absolut, regizorul și actorii din ”Justice League” oferindu-le fanilor mai multe indicii spre a semnala existența dorinței de lansare a producției originale, urmând ca în 2020 Warner Bros., asaltați din toate părțile, să accepte ca în 2021 ”Justice League: The Snyder Cut” să apară pe HBO Max. Și așa, este pentru prima oară în istorie când un studio de film ascultă, cu adevărat, de cerințele fanilor, care au luptat pentru un ideal, și lasă deoparte mentalitatea că ”noi știm mai bine”, observată, de exemplu, în cazul ultimelor filme ”Star Wars” sau chiar și ultimului sezon ”Game of Thrones”; se renunță la dorința de comercialitate și filmul este închinat în cinstea admiratorilor pasionați ai benzilor desenate DC.

Hotărâți să se asigure că sacrificiul suprem al lui Superman (Henry Cavill) nu a fost în zadar, Bruce Wayne (Ben Affleck) și Diana Prince (Gal Gadot) își aliniază forțele pentru a recruta o echipă de oameni cu superputeri pentru a proteja lumea de o amenințare de proporții catastrofale. Sarcina se dovedește a fi mai dificilă decât își imagina Bruce, deoarece fiecare dintre recruți trebuie să se confrunte cu demonii propriilor lor trecuturi pentru a transcende ceea ce i-a reținut, permițându-le să se unească. Împreună, Batman (Ben Affleck), Wonder Woman (Gal Gadot), The Flash (Ezra Miller), Cyborg (Ray Fisher) și Aquaman (Jason Momoa) formează o ligă de eroi fără precedent, dar ar putea să fi prea târziu să mai salveze planeta de intențiile groaznice ale lui Steppenwolf, DeSaad și Darkseid.

Am văzut ”Justice League” la cinematograf în 2017 și, spre deosebire de fratele meu care - la momentul respectiv avea 8 ani - zicea că a fost ”prea tare” și a început să se lupte cu aerul când am ieșit din sală (încercând să recreeze scene din film), eu nu am fost la fel de încântată. Văzusem și ”Man of Steel” și ”Batman v Superman” și, ulterior lor, pentru că mi-au plăcut atât de mult, ajunsesem să citesc mai multe benzi desenate și să mă uit la toate filmele și serialele DC, astfel încât chiar aveam așteptări destul de mari pentru acea ecranizare. Da, pot să recunosc că a fost un film bun din mai multe puncte de vedere, dar parcă îi lipsea ceva și se diferenția major de celelalte două producții din trecut. Se putea observa că Whedon a încercat să aducă umor personajelor (uneori în cele mai nepotrivite momente), contrar cadrului mai sumbru pe care îl regăseam în filmele precedente, și de mai multe ori aveam impresia că anumite scene erau grăbite, neconcluzionate, lăsate în aer, povestea pierzându-și din substanță. Cu toate acestea, cele 4 ore pe care le-am petrecut acasă, în fața televizorului, acum câteva zile, pentru a viziona ”Zack Snyder’s Justice League” au meritat, iar așteptările mele au fost întrecute. Aceeași poveste, același film, dar diferit total, “Snyder’s Cut” a fost exponențial mai bun decât varianta lui Whedon, păstrându-și autenticitatea și ieșind în evidență față de orice alt film cu supereroi.

Ei bine, s-a văzut, astfel, cât de mult pot influența cele mai mici detalii, datorate unor perspective diferite asupra aceluiași subiect, creația cinematografică (și, de fapt, orice tip de creație) și cât de importantă este validarea opiniei fanilor atunci când vine vorba despre transformarea domeniului lor de interes în ceva de o anvergură mai mare.


articol scris de Ana Nițu

graphic designer: Alexia Mirițescu