Lolita - de Vladimir Nabokov

Publicat la Paris în anul 1955 şi tradus ulterior în rusă în anul 1967, romanul Lolita a ajuns foarte cunoscut într-o scurtă perioadă de timp datorită controverselor pe care le provoacă. Din cauza subiectului său extrem de șocant, pasiunea unui bărbat matur pentru o fetiță de doisprezece ani, romanul Lolita a fost respins de editori foarte mult timp, fiind publicat în Statele Unite abia dupa apariția sa in Franța.

Înainte de toate, Lolita este un poem de dragoste închinat limbii engleze și posibilităților sale expresive. Humbert Humbert, personajul-narator al cărții, își mărturisește slăbiciunea și atracția puternică pentru pubere pe care le numește într-un mod relativ mistic, nimfete. Aceste sentimente, privind fetele de doisprezece ani, au fost cauzate de o întâmplare traumatizantă din viața unui tânăr Humbert, un copil care se îndrăgostește aprins de Annabelle, o fată cu doar câteva luni mai mică decât el. Annabelle, din păcate, moare prematur din cauza unei boli, lăsându-i băiatului o mulțime de resentimente și, evident, un fragment lipsă în suflet. La maturitate, Humbert este mistuit de pasiunea lui pentru aceste fetițe, care îl fascinează, considerând adolescentele și femeile, „creaturi” care și-au pierdut inocența, după care el tânjea.

Cu toate acestea, o lungă perioadă de timp, obsesia lui pentru pubere nu se materializează și rămâne închisă în sufletul și mintea sa. Dar totul se schimbă în momentul în care intră în casa Charlottei Haze, pentru a închiria o cameră, dar se îndrăgostește puternic de fiica sa, Dolores, în vârstă de doisprezece ani.

La început, Humbert reușește să își stăpânească pasiunea arzătoare, însă, timpul trece, iar obsesia sa devine din ce în ce mai puternică din momentul în care Lo, așa cum era poreclită de mama ei, îi „ghicește” gândurile și începe să îl tachineze. Pentru a rămâne în compania nimfetei în continuare, într-un context cât mai intim, Humbert se căsătorește cu mama fetei, care se îndrăgostește de el. În opinia personajului, această căsătorie este o oportunitate, fiind motivul perfect să petreacă timp cu Lolita, „să o atingă nestingherit, iar aceasta să îi sară în braţe.”

Greșeala semnificativă, care l-ar fi putut costa libertatea pe HH, a fost ținerea unui jurnal în care își exprima cele mai adânci gânduri și își relata pasiunea pentru nimfete. Din păcate sau din noroc, Charlotte Haze își pierde viața într-un accident de mașină la câteva momente după ce găsește jurnalul soțului său și află de obsesia sa pentru fiica ei.

Astfel, Humbert rămâne singurul responsabil pentru Lo și decide să pornească împreună într-o călătorie prin America. Tânăra este conştientă de farmecul său și începe să îl șantajeze pe HH pentru a obține bani sau permisiunea de a participa la diverse activități, precum tenisul sau teatrul.

Lăsând la o parte orice prejudecată, Lolita este un roman deosebit de complex. Narațiunea este relatată la persoana I, iar stilul scriitorului și acțiunea se află într-un constrast incredibil . În Lolita nu găsim limbaj vulgar, iar pedofilul Humbert nu este, sub nicio formă, întruchipat precum o persoană fără scrupule, așa cum am putea crede inițial. Găsim, în schimb, un personaj inteligent, manierat, care iubește literatura, pe care începem să îl îndrăgim și să îl compătimim încă din incipit.

Finalul vă las să îl descoperiți pe cont propriu, deoarece această carte reprezintă o lectură care merită toată atenția și care ar trebui să se afle pe raftul bibliotecii oricărui cititor. Este un roman al experienţelor iniţiatice, al aparenţelor, încărcat de tensiune și cuvinte vibrânde, care vă va face, cu siguranță, să vreți să îl recitiți.


articol scris de Loredana Filip