Despre a opta editie Bucharest Model NATO

Interviu cu Alexandra Dedu, Chief of Media al conferinței Bucharest Model Nato

1. Ce este Bucharest Model Nato?

Bucharest Model Nato este o conferință care ajunge anul acesta la a opta ediție. Totul a început de la niște copii ambițioși, alături de doamna profesoară Daniela Bordei, care a avut o viziune originală asupra viitorului: au vrut să aducă diplomația în rândul tinerilor. Pot spune că pe parcursul anilor Bucharest Model Nato a crescut la rangul de conferință care are capacitatea de a modela minți sclipitoare. Practic, în cadrul conferinței se simulează summit-urile NATO, se abordează probleme de interes actual și se găsesc soluții pentru acestea. Sunt mai multe comitete, de tipul North Atlantic Council, Crisis Council, Aviation Committee, Nuclear Planning Committee, Military Committee, Civil Emergency Planning Committee. În momentul acesta, Bucharest Model Nato este deschis tuturor elevilor care vor să-și dezvolte aptitudinile de public speaking, de diplomație și vor să-și îmbogățească cunoștințele în aceasta sferă politică, iar alături de invitați de renume, precum Mircea Geoană, Raluca Turcan și Oana Darie, participanții pot avea un insight în acest domeniu și o motivație suplimentară de a se implica în discutarea problemelor politico-militare actuale.

2. Ce surprize ați pregătit pentru delegații acestei ediții de Bucharest Model Nato?

Fiind a opta ediție Bucharest Model Nato și având acești invitați de onoare, nu s-a cuvenit să desfășurăm această conferință în altă parte decât Palatul Parlamentului. Așadar, invităm delegații nu doar într-o calatorie intelctuală, cât și emoțională, deoarece a merge pe covorul roșu și a susține un discurs legat de importanța poziției țării tale în politica internațională în Sala Drepturilor Omului din Palatul Parlamentului este o experiență unică și aproape inegalabilă în viața noastră de tineri diplomați. Este o experiență ce te maturizează, te maturizează să te vezi acolo și să vezi că ai reușit și că vocea ta în sfârșit este auzită și contează.

3. Cum a fost experiența ta ca delegat în cadrul acestei conferințe?

Eu am avut șansa să reprezint SUA în Crisis Council, care a fost cea mai frumoasă experiență a mea ca delegat din orice conferință. Ce este special la Crisis este faptul că noi nu dăm topic-urile de dezbătut cu mai mult timp înainte; asta înseamnă că oamenii care reprezintă țări în acest comitet trebuie să fie foarte bine pregătiți din toate punctele de vedere, deoarece topic-ul este primit pe loc. La mine a fost ceva legat de un atentat terorist și a fost foarte interesant, am avut de descifrat coordonate și de găsit soluții la niște probleme în timp real; de menționat că eu am participat la ediția online, și deși am fost constrânși de acest mediu virtual, am avut parte de activități foarte interactive. Ce mi-a mai plăcut mie la Bucharest Model Nato este că într-adevăr am reușit să formez niște prietenii care au rămas chiar și după conferință. Am întâlnit oameni interesați de același domeniu ca și mine, care vor să fie schimbarea în societatea noastră, iar astfel ne-am unit forțele pentru un scop comun. Nu am întâlnit nicio persoană la această conferință care să nu aibă un vis mare, un vis mai mare decât el.

4. Ce fel de skill-uri dobândești prin participarea la această conferință? Recomanzi și oamenilor care nu sunt întocmai pasionați de politică să se înscrie?

În primul rând, se dobândesc skill-uri de public speaking, ceea ce te ajută în orice domeniu la urma urmei, pentru că orice ai face în viață, va trebui să-ți exprimi opiniile, ideile într-un mod cât mai coerent și cât mai persuasiv. În același timp, dobândești și aptitudini de a lucra în echipă, pentru că nu ești singur într-un comitet, chiar dacă tu trebuie să îți reprezinți propria țară și interesele țării respective, tu trebuie să cooperezi cu ceilalți delegați pentru a ajunge la o soluție comună, benefică tuturor. În afară de asta, dobândești și skill-uri de leadership, și este destul de interesant cum faci lucrul acesta: în orice comitet ai fi, scopul tău este să ai o oarecare influență decizională în timpul dezbaterilor și a scrierii rezoluției. Toată lumea are influența sa, dar scopul este ca tu să îți mărești influența în cadrul comitetului tău, pentru a apăra cât mai bine interesele țării tale. Așadar, skill-urile acestea de leadership se manifestă prin a convinge ceilalți reprezentanți să-ți urmeze scopul. Toate aceste 3 skill-uri sunt importante și de bază, de care ai nevoie pentru a reuși în absolut orice domeniu, pentru că nu mai suntem în perioada în care tot ce trebuie să faci este să stai la birou și să muncești, tu mereu vei avea în spate o echipă cu care să vorbești, să comunici, să cooperezi, mereu va trebui să-ți exprimi ideile și să iei inițiativă.

5. În ce constă înscrierea? Trebuie să te pregătești mult în prealabil pentru a participa la această conferință?

O greșeală pe care o fac foarte mulți elevi este să creadă că pentru a participa la o astfel de conferință axată pe politică și diplomație, trebuie să ai foarte multe cunoștințe în spate. Într-adevăr, trebuie să citești despre topic-ul respectiv, dar nu trebuie să o faci cu ani înainte și nu trebuie să te pregătești ca și când te-ai duce la facultate; la urma urmei, scopul acestui eveniment este să te și învețe ceva. Deci nu trebuie să fii as în politică ca să poți participa, mai ales pentru că înscrierile se vor face pe baza unui formular, care va include o întrebare la care vă invităm să răspundeți cât mai liber și cât mai original. Nu căutăm răspunsuri corecte sau greșite, ci căutăm răspunsuri reale.

6. Cum ai descrie atmosfera din timpul conferinței?

Ce se întâmplă în comitete și în cadrul conferinței este o treabă serioasă, se mențin foarte strict regulile de conduită și modurile de adresare. Dar BMNATO este mult mai mult de atât, este în momentul de față o comunitate care crește anual, o comunitate ce are ocazia să formeze prietenii de lungă durată în cadrul social-urilor organizate în timpul conferinței. La aceste evenimente, delegații se pot cunoaște dincolo de aparențele prestate în committee work, dincolo de fațada țării pe care o reprezintă, și mai mult decât atât, să cunoască și oameni din alte comitete față de ei, cu care nu ar avea ocazia să se întâlnească dacă n-ar exista și un astfel de social. Sincer, ne dorim să fim un punct de plecare pentru participanții noștri, nu ne dorim să fie deja învățați, nu ne dorim să fie deja ași, ne dorim să-i ajutăm să plece în această frumoasă călătorie care este diplomația și ne dorim să plece și din punct de vedere social, adică să reprezinte un început pentru multe prietenii ce se extind dincolo de granițele conferinței. Eu am spus mereu că relațiile care se creează între delegați sunt viitoarele conexiuni importante dintre liderii lumii și îmi mențin părerea. BMNATO ține foarte mult la inovație și la fiecare ediție, noi creăm un hotspot de idei briliante ce așteaptă să fie implementate. Până la urmă, viitorul este în mâinile voastre; veniți alături de noi la a opta ediție Bucharest Model Nato între 10-13 iunie la Palatul Parlamentului.

articol scris de Alice Nicolae