The hate you give - de Angie Thomas

Trăim într-o epocă a discriminării universale bazată pe culoarea pielii, statutul social sau politic, orientarea sexuală, dreptul la liberă exprimare. Discriminarea persoanelor de culoare nu este un concept nou, dar rămâne controversat mai ales în secolul XXI. Angie Thomas scrie în romanul ei de debut despre acest subiect, repsectiv despre războiul dintre rasa albă și minorități, puterea adevărului, arme verbale și educație, opera ei devenind un semnal de alarmă asupra problemelor cu care se confruntă populația de culoare din America și nu numai. Mai presus de toate, The hate you give rămâne un manifest al mișcării Black Lives Matters, un omagiu adus toleranței și non-discriminării, precum și un apel la combaterea prejudecăților pe care le purtăm pe umeri de atâta timp.

Protagonista romanului este Starr Carter, o fată de 16 ani, care este pe cale sa devină o voce puternică pentru comunitatea ei, în urma unor evenimente tragice la care ia parte, fără voia ei. Tânăra locuiește in Garden Heights, un cartier mărginaș în care predomină oamenii de culoare, iar pentru a o feri de pericolele ghetoului, părinții ei decid să o trimită la colegiul Williamson, un liceu privat din suburbii unde predomină elevii “albi”. Starr se împarte între cele două lumi, având prieteni de ambele părți, însă decide sa le țină separate. Reușește să facă acest lucru până în noaptea în care prietenul ei din copilărie, Khalil, este ucis, chiar sub privirea ei, de un polițist alb, fără să fi fost înarmat sau să reprezinte vreun pericol.

În cadrul anchetei ce urmează după moartea băiatului, se pare că poliția încearcă să mușamalizeze crima. În timpul interogatoriilor, întrebările referitoare la noaptea „incidentului” se întrepătrund cu cele referitoare la activitățile lui Khalil. Vindea droguri? Consuma? Era membrul vreunei bande? Astfel, se observă cum anchetatorii încercau să îl scoată pe polițist nevinovat și pe Khalil o amenințare.

Starr este o eroină atipică. Nu e alegerea ei să devină una, să fie curajoasă fiind singura ei opțiune. Protagonista se maturizează considerabil de-a lungul romanului. Se poate spune că The hate you give este un bildungsroman, din prisma evoluției protagonistei. Transformarea fetei este uimitoare: de la copilul supus și nesigur pe el din incipitul romanului, ajungem să privim o tânără rebelă care se răzvrătește împotriva sistemului. Dacă la început nu putea să lupte nici împotriva replicilor rasiste ale unei prietene de ale ei, la sfârșitul cărții este în stare să își dea viața pentru ca lumea să audă ce are ea de spus.

The hate you give este o carte sfâșietoare care nu ar trebui, ci trebuie citită. Este un roman real, atât prin acțiune, cât și prin personajele surprinse și emoțiile care îi împânzesc paginile, deoarece spune povestea tuturor persoanelor de culoare, marginalizate social și forțate să se ascundă în spatele unor măști.


articol scris de Loredana Filip