The originals

Am o veste proastă pentru cei care credeau că articolul acesta va fi despre serialul “The Originals” și erau entuziasmați că în sfârșit vorbește cineva despre serialul lor preferat. Articolul este, contrar titlului, despre noi, persoanele cât se poate de normale și despre micile noastre obiceiuri, nu despre vampiri, vrăjitori sau orice alt element al serialului.

O problemă pe care am avut-o dintotdeauna și cu care foarte mulți oameni se confruntă este procrastinarea. Societatea noastră o numește problemă, din simplul fapt că pericliteaza productivitatea comunității. Un argument logic, pe care nimeni nu se gândește să-l conteste. De secole, suntem agasați de ideea că dacă muncim din greu, vom ajunge pe culmile succesului; un adevăr pe care nu ne obosim vreodată sa il negăm. Tocmai din acest motiv, mereu am simțit că procrastinarea mea va reprezenta un mare obstacol in evoluția ulterioară a vieții mele. Doar observam clasicul exemplu: mă apuc de tema la matematică, fac un exercițiu, după iau o pauză de 5 minute, care se transformă in 10 minute, care se transformă intr-o oră, care se transformă in 3 ani de cand n-am mai facut o tema la matematică; și deloc surprinzător, nu prea știu matematică. Acest prost obicei al meu se aplică in aproape toate situațiile, chiar și în cazul acestui articol: nu aveam nicio idee ce să scriu, așa că am decis să “iau o pauză de la procesul creativ”, adică să intru pe Youtube și să ma uit vreo 3 ore la tot felul de videoclipuri. Și printre zecile de videoclipuri despre productivitate pe care mi le recomandă Youtube-ul, am găsit acest discurs al unui psiholog despre obiceiuri și calități ale oamenilor de succes. Încep să mă uit la el, în speranța să-mi găsesc motivația pentru a deveni mai concentrată, mai eficientă (că doar acestea sunt adjectivele pe care majoritatea le asociază cu succesul). Dar, de fapt, până la finalul videoclipului, am fost aprig motivată sa rămân eu. De ce? Care pot fi trăsăturile oamenilor de succes descrise de Adam Grant?

1) Oamenii de succes procrastinează. Acesta a reprezentat un mare șoc pentru mine, dată fiind toată cultura productivității care ne este insuflată de când suntem mici. Există și un motiv logic care susține această afirmație: oamenii care iși termină task-urile imediat după ce le-au primit, nu au timp să vină cu idei noi, inovative, în timp ce unei persoane care procrastinează, chiar dacă nu se gândește activ la task-ul pe care il are de făcut, acesta îi ramane în subconștient și este martor la toate gândurile și celelalte idei care îi trec prin minte. Astfel, rezultatul final va fi unul mai original, mai autentic și mai admirabil. Ca un exemplu concret, eu nu aveam absolut nicio idee despre ce să fac acest articol, dar procrastinând, am ajuns să am o idee infinit mai bună decât orice altceva aș fi găsit fără această “pauză de la procesul creativ”. Cum spunea un psiholog: “You call it procrastinating, I call it thinking!”.

O întrebare la care a trebuit să găsesc eu singură un răspuns este aceea a productivității și de ce este aceasta atât de unanim râvnită, în condițiile în care cei mai de succes oameni din istorie, precum Leonardo da Vinci, Martin Luther King Jr. și Elon Musk, nu sunt etaloane de productivitate. La urma urmei, tot acest concept se rezumă la respectarea strictă a unui program și la urmarea unui set de reguli impus de alte persoane în mare parte. Într-un fel, noi suntem doriți a fi lepădați de originalitatea noastră, doar pentru a deveni angajații acestor oameni originali. Nu procrastinarea în sine este calitatea, ci faptul că oamenii care o fac își permit să iasă din anumite tipare și să gândească de unii singuri este componenta de succes.

2) Oamenii de succes au dubii. Nu trebuie să fii sigur de ideea ta ca să ai parte de reușite. Dimpotrivă. Aceste îndoieli sunt menite a îmbunătăți ideea pe care o ai deja. Mulți dintre noi ne poticnim în aceste dubii și le considerăm o piedică prea mare pentru a putea fi depășită, dar tocmai aici greșim. Nicio piedică nu e prea mare pentru a ne sta în calea concretizării ideii. Trebuie să clădim pe baza acestor nesiguranțe. Elon Musk spunea despre rachetele SpaceX că nu era sigur că vor funcționa, dar era sigur că va regreta dacă nu încerca. Ai încredere în ezitările tale, nu le lăsa să te abată de la drumul progres; numai așa poți ajunge la cea mai bună variantă a ideii tale.

3) Oamenii de succes greșesc mult. Ei greșesc mult, pentru că incearcă mult. Trăim într-o generație care așteaptă ca totul să iasă din prima, fără prea mult efort, și care renunță de fiecare dată când lucrurile nu ies conform planului. Ne este foarte rușine cu eșecurile noastre fiindcă credem că acestea vor dăinui în amintirea tuturor celor ce ne-au cunoscut. Ne este frică să nu ne facem de râs, așa ca ne e frică să expunem orice fel de idee. Ne e frica de succes. Ne e frică de noi înșine. Exemplul pe care l-a dat Adam Grant în discursul său este Thomas Edison, recunoscut în toată lumea drept inventatorul becului. Ceea ce puțini știu despre el și invențiile sale, este că el a avut câteva idei de-a dreptul dezastruoase, printre care se numără cea mai înfiorătoare păpușă pe care am văzut-o vreodată (nu recomand sa o căutați). Cert este că el a rămas în istorie drept unul dintre cei mai mari inventatori și una dintre cele mai strălucite minți nu pentru că a avut numai idei bune, ci pentru că în amalgamul de idei pe care le-a avut, s-au numărat câteva care au schimbat lumea. Și tu poți avea o idee care ar putea schimba lumea. Toți putem. Doar să ne depășim frica de eșec, de penibil, și în esență, frica de propria noastra persoană.

Ideea pe care a vrut sa o transmită Adam Grant nu era neapărat ca acum trebuie sa dobândim aceste calități pentru a deveni CEOs, directori, oameni de știință etc., ci faptul că originalitatea fiecăruia dintre noi este însăși cheia către succes. Simplul fapt că suntem noi și nu ne e frică de acest lucru se poate dovedi suficient în atingerea idealurilor noastre. Și, după spusele lui Adam, de aceea putem deveni toți the originals.


articol scris de Alice Nicolae