Ziua îndrăgostiților: sărbătoarea tinerilor sau capcana marilor companii?

Când vine vorba de Ziua Îndrăgostiților, chiar dacă suntem într-o relație sau nu, ne putem pune de acord cu privire la un aspect: această zi din an nu poate, sub nicio formă, trece neobservată. Fie că ești bombardat de postări ale cuplurilor care sărbătoresc, fie că treci pe lângă vitrinele magazinelor pline de căpșune în ciocolată, ziua de 14 Februarie mai mult ca sigur ți-a atras atenția într-un mod pozitiv sau negativ. Am întrebat câțiva elevi de liceu ce opinii au despre această zi nelipsită din calendarele noastre. Am vrut să aflu ce părere au despre felul în care este mediatizată Ziua Îndrăgostiților și cum este văzută ea din perspectiva tinerilor. Iată răspunsurile lor:

1. Ce părere ai despre felul în care este mediatizată Ziua Îndrăgostiților?

“Cred că, la noi în țară, Ziua Îndrăgostiților este prezentată că fiind o atracție a străinilor, din care mai gustă și tinerii noștri. Într-un reportaj despre 14 februarie, s-ar vorbi mai degrabă despre impactul economic, iar prin situațiile filmate s-ar vrea doar să se reamintească faptul că este ceva adaptat și nu neapărat internalizat de țara noastră - poate, dintr-o repulsie de a integra o sărbătoare care nu ne aparține, care nu a fost creată de noi, care nu este tradițional românească. Cred că, prin modul de mediatizare a acestei zile, se păstrează o nuanță sceptică la ceea ce poate fi considerată ‘sărbătoare din afară’ - un alt exemplu ar fi Halloween, doar că acesta trebuie adaptat și reprezintă un efort colectiv. În schimb, Valentine’s Day e ușor de implementat, tu pentru tine, individual, și poate de-asta a câștigat mai mult teren.”

“Atunci când mă gândesc la Valentine’s Day, îmi vin în minte chiar ad-urile cu căpșune în ciocolată și reportajele din magazinele de bijuterii, și doar apoi îmi amintesc că sărbătoarea în sine ar trebui să fie ceva foarte intim și personal. Mi se pare că Valentine’s Day, la fel ca mai toate sărbătorile, de altfel, a devenit un eveniment foarte comercial. Tind să cred că este în natura sărbătorii să dea mână liberă firmelor să scoată tot felul de produse cu inimioare și Cupidoni și să le marketeze drept speciale pentru 14 februarie, pentru că am ajuns într-un punct în care nu ne putem imagina Ziua Îndrăgostiților fără aspectul ăsta.”

“În opinia mea, Ziua Îndrăgostiților, asemenea multor alte sărbători, este mediatizată astfel încât toată lumea să poată găsi ceva ‘to double tap’: articole, postări sau tiktok-uri despre diferite idei de întâlniri, rețete de ciocolată, flori pentru partener, dar și meme-uri despre experiența de a fi singur de 14 februarie, sfaturi despre self-love și lucruri de acest gen. Este o sărbătoare care celebrează iubirea, un aspect important în viața foarte multor oameni, iar online-ul este mereu gata să te ajute să găsești oameni care privesc această sărbătoare la fel ca tine.”

“Mereu văd firme mari care postează reclame de Ziua Îndrăgostiților, împingând oamenii să consume și mai mult și să cumpere și mai mult cu ocazia acestei sărbători. Are loc fenomenul de ‘fericire de scurtă durată’, pentru că dăruiesc cadouri și primesc cadouri, dar, pe termen lung, știm și noi care sunt efectele adverse - cât de mult dăunează mediului, cât afectează oamenii care sunt exploatați să producă etc.”

“Trebuie să acceptăm că Valentine’s Day a devenit un clișeu. E 10 februarie și deja văd pe Instagram numeroase postări în care se fac glumițe tip ‘Iar o să fiu singur de Valentine’s day’. Mai mult, am senzația că nu se mai pune accentul pe un cadou de suflet, special pentru persoana dragă, ci mai mult pe cadouri materiale - o paletă scumpă de machiaje sau, mai rău, un card pe care stau 500 lei, gata să-i cheltuie ea pe ce vrea, că de’, n-am apucat să mă uit după un cadou mai potrivit.”

2. Spre deosebire de celelalte sărbători, cum crezi că este văzută Ziua Îndrăgostiților în rândul tinerilor?

“Cred că tinerii nu știu cum să se raporteze la Valentine’s Day pentru că media și exemplele empirice din jurul lor (familia, profesorii de la scoală, alți colegi), prin indiferența la adresa sărbătorii, trezesc anumite dileme, precum: ‘oare eu ar trebui să-i cumpăr o floare?’, ‘eu ar trebui o scot în oraș?’, ‘ar trebui să fac toate lucrurile astea?’. Probabil că majoritatea dintre ei o fac dintr-o nevoie de validare socială.”

“Ce îmi place foarte tare, și ceea ce cred că face sărbătoarea asta așa atractivă pentru noi, adolescenții, este că, spre deosebire de celelalte sărbători, nu are niște obiceiuri, niște reguli stricte pe care trebuie să le urmăm, cum facem în ziua de Crăciun, de exemplu. Putem să mergem la o întâlnire foarte formală sau, la fel de bine, putem să stăm în casă și să vedem un film pe Netflix. Cred că exact flexibilitatea asta a sărbătorii este ceea ce îi atrage pe tineri.”

“Adolescenții se află în categoria care are cele mai radicalizate opinii referitoare de iubire. Unii dintre ei se află în acel stadiu de puppy love, unii au relații deja serioase, iar alții nici nu vor să audă de o relație. Din acest motiv, cred că fiecare adolescent experimentează această sărbătoare într-un mod diferit. Totuși, consider că pot fi trase două concluzii: este distractiv să participi la diferite evenimente organizate în această perioadă și, desigur, ciocolată e foarte bună.”

“Din păcate, am văzut adolescenți care sunt deprimați, pentru că este al treilea an la rând când n-au cu cine serba Valentine’s Day, și tind să cred că asta se întâmplă din cauza mediatizării excesive a datei de 14 februarie. Se încearcă inducerea ideii că doar alături de un ‘suflet pereche’ poți fi fericit, ceea ce mi se pare factual greșit.”

După toate aceste consultări amănunțite, cred că ar trebui să rămânem cu un singur lucru: chiar dacă ai sau nu un suflet pereche, dacă îți place sau nu avalanșa de inimioare roz, dacă vrei să cumperi ceva doar pentru că este o zi specială sau dacă alegi să nu pici în capcanele de marketing ale companiilor, felul în care decizi să petreci Ziua Îndrăgostiților rămâne la latitudinea ta. Singurul sfat pe care l-aș putea da este să profiți de această zi cât poți de mult. Fii propriul tău Valentine și ia-ți o zi doar pentru ține, scoate-ți prietenii în oraș sau fă primul pas, ca la anul să petreci Ziua Îndrăgostiților într-un mod mai “tradițional”!


articol scris de Daria Iordache

fotograf: Mădălina Dinu