The 5th Wave

Având potențialul să mulțumească toate categoriile de cititori, cartea “The 5th Wave” a lui Rick Yancey vă va ține sigur în suspans încă de la prima pagină. Am citit-o într-o singură zi, fiindu-mi imposibil să o las deoparte și, chiar și după doi ani, sunt încă la fel de entuziastă în ceea ce o privește. Este science-fiction, dar are un pic din toate și duce la un alt nivel tradiționala poveste a unei invazii extraterestre.

Romanul se deschide cu un pasaj nefavorabil, aforistic despre invaziile extraterestre, apoi trece rapid la povestea lui Cassie Sullivan, o adolescentă care încearcă să-și salveze fratele, Sammy, din mâinile inamicului. Acțiunile sunt relatate din mai multe puncte de vedere, inclusiv pasaje ale altor două personaje: Ben Parish, un coleg de liceu al lui Cassie, și un alt tânăr, Evan Walker, a cărui relație cu Cassie devine complicată pe măsură ce aceasta îi descoperă adevărata identitate. Pe lângă războiul pe care îl duc pentru a-și salva planeta, personajele au propriile conflicte. Și-au pierdut familiile. S-au îndrăgostit de persoana greșită. Au devenit altcineva, s-au pierdut. Ei încearcă să trăiască atunci când nu mai există nicio speranță pentru viitor și niciun motiv pentru a-și continua lupta, atât cu inamicul, cât și cu propriile lor persoane.

Consider profunzimea temelor și modul în care a provocat aceasta cititorii un punct forte al acestei cărți. În schimb, ceea ce o ridică deasupra multor alte romane orientate spre acțiune, este, cu adevărat, scrisul - intriga bine pusă la punct, o voce narativă puternică, un sentiment de tensiune sumbră, care poate fi ușurat doar dacă dați paginile destul de repede, și, nu în ultimul rând, personajele puternice care ne merită pe deplin atenția.

După cum transmite și titlul cărții, au avut loc 4 valuri de teroare și șoc, prin care Ceilalți au acaparat Pământul, fiecare trezind frica pentru ceea ce va fi al cincilea val. Există o temere primordială abordată pe tot parcursul cărții, și anume, teama de a fi cu adevărat singur. Când inamicul ia fața aliaților, cum poți avea încredere în cineva? Cum supraviețuiește umanitatea? Un bărbat sărac, rănit de o împușcătură, care dorește ajutor, poate fi doar o capcană. Oricine îți cere ajutor ar putea fi ultima persoană pe care o vei vedea vreodată. Împreună, oamenii pot lupta, însă, despărțiți de neîncredere, ei devin propriul lor dușman, iar realitatea aspră a situației o transformă într-o citire intens convingătoare.

Scurt și la obiect, dacă vă plac extratereștrii și ideea supraviețuirii unei invazii, atunci “The 5th Wave” este cartea perfectă pentru voi, iar finalul ei acaparant vă va determina să vreți să continuați seria.


articol scris de Ana Nițu