Adolescenții - Workaholics în devenire?

Cred că toți avem săptămânile alea în care parcă toate deadline-urile ne “bântuie” și trebuie să lucrăm mai mult decât putem. Probabil că fiecare dintre noi a simțim nodul ăla în gât când știe că nu are gata niciun proiect, eseu sau orice altceva și trebuie terminate toate in aceeași zi. Evident, începem să ne facem griji și să ne gândim că nu o să avem timp să le facem pe toate, însă, până la finalul săptămânii, reușim să îndeplinim sarcinile, ba chiar mai mult, să avem puțin timp liber și pentru noi.

Poate te întrebi care sunt „simptomele“ unui workaholic - ei bine, e simplu, ești un workaholic atunci când muncești prea mult, fără să găsești plăcere în ceea ce faci. Foarte multe persoane care se regăsesc în această definiție simt o satisfacție de scurtă durată, iar mai apoi, ajung să regrete că s-au chinuit atât de mult pentru ceva irelevant pentru ei.

Fiecare dintre noi vedem workaholism-ul diferit, unii poate se zbat prea tare, alții mai deloc, tocmai de aceea există mai multe tipuri de workaholics:

1. The Defeatist (aka The Emilia Style)

Acest tip nu găsește pasiune în nimic din ceea ce face, spune că e prea ocupat tot timpul și, chiar și atunci când e liber și iese din casă pentru a se relaxa, mai mult de o oră nu stă pentru că „a intervenit ceva“. Defeatist-ul se grăbește să își atingă scopurile, se auto-depășește, nu are răbdare, singurul lucru care îi aduce fericire este „mulțumesc“-ul celor din jur, iar fraza „Mai puțin e mai bine “ îi rulează viața.

2. The Saboteur (aka Mișcarea Arina)

Ne dăm seama încă din denumire că acesta se sabotează singur. Își uită lucrurile peste tot, în taxiuri, aeroporturi, acasă, tocmai când are mai mare nevoie de ele. E o persoană aeriană care nu știe de capul ei, e mereu pe grabă și uită să mănânce constant. O dată la ceva timp, clachează și se pierde pe ea însăși în goana spre succes, și doar atunci își dă seama că greșește, însă îi trece destul de repede și o ia din nou de la capăt.

3. The Self-Punisher (aka Sbibi Style)

Eu cred că tipul acesta de workaholic e cel mai grav, pentru că îți afectează atât sănătatea mintală, cât și pe cea fizică. Dacă te stresezi mult, dacă pierzi nopțile pentru a-ți termina proiectele, dacă ai dorința de a a face totul de unul singur, atunci, FELICITĂRI, ești exact The Self-Punisher workaholic. Te extenuezi tot timpul, și probabil ești în punctul în care nu mai simți nici durerea fizică și nici pe cea psihică.

4. The Martyr (aka Metoda Alex)

Ești genul de persoană care încearcă mereu să aibă grijă de toată lumea, să alini durerea celor din jur și să fii alături de ei tot timpul? Atunci e posibil să fii martirul workaholism-ului. Eu mă identific a face parte din această categorie și, sinceră să fiu, nu știu dacă să fiu fericită sau nu. Avem nevoie să ne simțim importanți și indispensabili pentru prieteni. Atunci când unul dintre oamenii la care ținem decide că nu mai are nevoie de noi, ne simțim ca și cum am pierdut o luptă extrem de importantă, într-un cuvânt, ne simțim fără folos. Deși câteodată iese martirul din noi, nimeni nu se poate ridica la standardele noastre aproape niciodată, iar atunci când cineva reușește imposibilul, devine noul „proiect“ al martirului.

5. The I Don’t Care (aka Manav Style)

Ei sunt persoanele alea care încearcă să dovedească că nu le pasă, însă, de fapt, chiar sunt implicați și se îngrijorează și ei despre lucrurile pe care le au de făcut. Cei din jurul lor cred ca mereu reușesc cumva să facă ce și-au propus cu mult mai puțin stres și preferă să își petreacă timpul relaxându-se decât să își bată capul prea tare cu ce au de făcut, dar își dau toate puterile pentru a-și atinge scopurile. Tipul acesta este invidiat de toate celelalte pentru că nu sunt părți negative (din perspectiva celorlalți oameni) așa cum sunt în restul: își face timp pentru prieteni, nu își uită capul acasă, stresul lipsește și nici nu depinde de altcineva. Mie, personal, mi se pare fascinant cum cineva poate să fie așa de calm, dar în același timp neliniștit, când știe că trebuie să facă trei proiecte, două eseuri și poate încă patru lucruri de terminat până poimâine seara și el se uită liniștit, dar nu prea, la seriale.

Acestea sunt cinci tipuri pe care eu le-am observat la prietenii mei și la mine, tocmai de aceea am numit fiecare stil după cineva drag. Eu ți-am spus din ce categorie fac eu parte, așa că acum e rândul tău: ce tip de workaholic ești?


articol scris de Alexandra Vladu

graphic designer: Dragoș Puiu